„Шикоба набајyотисаикија“ и ето среће

Пратите нас
Једно афричко племе негује можда и најлепши обичај на свету.

Уколико се догоди да неко од припадника племена учини нешто погрешно и лоше, они не осуђују ту особу. Управо супротно, труде се да јој помогну и олакшају јој, и да је подсете колико у ствари вреди, а све то на један веома специфичан и дирљив начин.

Они долазе по особу која је погрешила, одводе је у центар села, где се потом окупи цело племе и наредна два дана сви проводе причајући тој особи о свему добром што је постигла и урадила у животу.

То необично племе верује да се свако људско биће рађа као добро и да свако од нас у суштини жели сигурност, мир, срећу и љубав. Али, понекад, у потрази за тим благословима људи направе грешке које та заједница заправо види као вапај за помоћ.

Због тога, они се уједињују у намери да особу која је погрешила охрабре, подигну, поново повежу са њеном правом природом, подсете на оно што он заиста јесте!

Они свом ближњем помажу све док он не схвати истину на коју је заборавио док је грешио, а која гласи: „Ја сам добар“. „Шикоба набајyотисаикија“ један је од поздрава који одувек живи у том племену.

„Набајyотисаикија“ је комплимент који је чест у Јужној Африци, а значи: „Поштујем те. Ценим те. Значиш ми!“

Као одговор људи обичну изговарају: „Шикоба“, што се преводи: „Ја, зато, постојим за тебе!“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала