Коначни резултати у укупном пласману и проглашење победника у дисциплини „Пољска кухиња“ заказано је за 10. август, након што жири сумира све резултате и размотри евентуалне приговоре.
У завршној фази такмичења, пекари су имали задатак да испеку најмање 12 векни хлеба, тежине од 1,1 до 1,2 килограма. За извршење задатка свака екипа је имала шест сати, а жири је оцењивао органолептичке особине хлеба: изглед, тежину, укус и боју.
„Данас је завршен званични такмичарски део такмичења „Пољска кухиња“. Задовољни смо оствареним резултатом, уз напомену да је суђење било максимално коректно, непристрасно и да су оцене даване једногласном одлуком читавог судијског жирија. Што се тиче коначног пласмана мислим да се неће нешто битно променити, тако да је пето место на такмичењу наша реалност“, рекао је за Спутњик вођа српске делегације у дисциплини „Пољска кухиња“, потпуковник Мирослав Јовановић.
Потпуковник је додао и да остаје жал за пропуштеном приликом у првој фази такмичења — у ватреној оспособљености, које је имало пресудан утицај на наш пласман.
„Искуство које смо стекли на такмичењу користиће нам за нашу бољу и адекватнију припрему у наредном периоду, уз наду да ћемо узети учешће у наведеном такмичењу и 2018. године“, рекао је потпуковник Јовановић, који је и један од чланова судијског жирија.
У „Пољској кухињи“ се такмичи шест земаља: Русија, Азербејџан, Белорусија, Монголија, Израел и Србија.
Репрезентацију Србије чини осмочлана екипа, од којих се четири члана такмиче — два кувара и два пекара.
Ово је био последњи такмичарски дан за војне куваре и пекаре. Према пропозицијама, такмичење се одвијало у три фазе, а почело је 1. августа.
Прва фаза „Пољске кухиње“ било је такмичење из ватрене оспособљености, а кувари и пекари су имали задатак да на стрелишту у Алабину погоде мету из аутоматске пушке „калашњиков“ АК-74 са удаљености од 100 метара.
Друга фаза такмичења је обухватала припрему хране и печење пекарских производа по произвољној рецептури од намирница које обезбеђује организатор такмичења.
Трећа и последња фаза јесте такмичење у припремању хране и печењу хлеба према менију и рецептурама које одређује организатор такмичења.
Српски кувари и пекари, као и остале екипе, наступиће и 12. августа на затварању Војних игара у Русији, када ће свака од њих представити своју националну кухињу. Тај део програма није такмичарског карактера и неће се оцењивати.