Потресне слике из Кине: 100 мртвих у земљотресу, хиљаде повређених (видео, фото)

© AFP 2023 / STRСпасиоци износе преживеле након клизишта које је узроковала киша у кинеској провинцији Сичуан
Спасиоци износе преживеле након клизишта које је узроковала киша у кинеској провинцији Сичуан - Sputnik Србија
Пратите нас
Земљотрес јачине 6,6 степени по Рихтеровој скали погодио је данас западни део Кине, саопштио је Амерички геолошки завод, а страхује се да је погинуло око стотину људи, док је на хиљаде повређених, јавља АФП.

На основу првих процена, кинеска Национална комисија за ванредне ситуације саопштила је да је у земљотресу у забаченом региону у провинцији Сичуан оштећено око 130.000 кућа, преноси француска агенција.

Званична кинеска новинска агенција „Синхуа“ јавила је да је пет особа смртно страдало, док је 60 људи повређено, међу којима је 30 њих у критичном стању, али кинеска Национална комисија процењује да је чак око сто људи погинуло, на основу пописа становништва из 2010. у том планинском, оскудно насељеном крају.

Епицентар земљотреса је био 200 километара северозападно од Гуангјуенa, у Сичуану, и догодио се на дубини од 32 километра, пренео је Ројтерс.

„Синхуа“ извештава да је услед земљотреса дошло до оштећења на појединим објектима и да су власти организовале млађе људе да помогну у еваукацији мањег броја становника у округу Жуиџајгоу.

Више од 600 ватрогасаца и војника распоређено је у погођеној области, преноси лист „Пиплс дејли“

Друштво Црвеног крста Кине саопштило је да је распоредило стручњаке за ванредне ситуације и волонтере ради пружања помоћи угроженом становништву.

„Земљотрес се догодио током ноћи, комуникационе линије и струја су у прекиду, а људи су свакако у шоку и страху“, рекла је Гвендлин Панг, портпаролка Међународног савеза Црвеног крста и Црвеног полумесеца у Кини.

© REUTERS / StringerСпасавање повређених у земљотресу на југозападу Кине
Спасавање повређених у земљотресу на југозападу Кине - Sputnik Србија
Спасавање повређених у земљотресу на југозападу Кине

Према њеним речима, требаће времена да се утврде тачне размере штете и број жртава.

Погођени регион — округ Жуиџајгоу — један је од најпознатијих националних паркова у Кини, познат по језерима, а уписан је и у Унескову листу светске баштине.

Више од 38.000 људи посетило је данас то туристичко место, наводи „Синхуа“.

Власница тамошњег ресторана Танг Сешенг побегла је из свог објекта након што је осетила да јој тло испод ногу подрхтава.

„Била сам у Жуиџајгоуу и када се тамо 2008. године догодио последњи велики земљотрес, па сам знала шта је то. Овог пута се осетило чак и јаче“, рекла је она у телефонској изјави француској агенцији.

Како је навела, људи су изашли из кућа и сели на велики трг у центру места, далеко од високих зграда, бојећи се да се врате унутра из страха да се зидови не обруше.

Многи су, каже, седели и у аутомобилима, верујући да је тамо безбедније.

„Људи нису смели да се врате по новац нити одећу, сви смо само истрчали напоље“, каже ова мештанка.

 

Танјуг    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала