Запослени Амбасаде САД у Хавани мета „акустичког напада“

© AP Photo / Ramon EspinosaКуба
Куба - Sputnik Србија
Пратите нас
Неколико радника Стејт департмента запослених у америчкој амбасади у Хавани испољило је здравствене проблеме који се везују и за слух, а неименовани званичници Стејт департмента изразили су сумњу да су се нашли на мети звучног напада.
Раул Кастро - Sputnik Србија
Кастро Мадуру: Рачунајте на нас

Вашингтон сматра да се неколико службеника Стејт департмента у америчкој амбасади у Хавани нашло на мети „акустичког напада“ који је код најмање двоје њих изазвао озбиљне здравствене проблеме услед којих су морали да буду враћени у САД на лечење, изјавило је више високих званичника Стејт департмента за Си-Ен-Ен.

Један званичник америчке владе рекао је за ту телевизијску станицу да све околности указују на то да је реч о „нападу“, а Вашингтон спроводи истрагу о томе да ли је у случај умешана нека трећа земља ради одмазде за потезе које је САД повлачила у другим деловима света, односно ради стварања раздора између САД и Кубе.

Софистицирани уређај, који функционише ван слушног опсега људи, био је смештен унутар или изван просторија у којима су боравиле америчке дипломате у Хавани, изјавило је троје америчких званичника, а један од њих рекао је да је код дипломата могао да наступи и трајан губитак слуха.

Запослени Стејт департмента о којима је реч нису се налазили на истом месту у исто време, а од краја 2016. испољили су низ физичких симптома налик потресу мозга.

Стејт департмент обратио се кубанској влади поводом тих инцидената и у Хавану упутио медицинско особље, али тачни узроци нису утврђени.

„Ово може бити прилично озбиљно. Сарађујемо са Кубанцима у настојању да откријемо шта се дешава. Они инсистирају на томе да не знају о чему је реч“, један од званичника је рекао за Си-Ен-Ен.

Зграда Капитола у Хавани на Куби - Sputnik Србија
Кастро: Трамп наставља „хладни рат“ против Кубе

Није познато у којој мери је Куба била умешана у напад, наводи та телевизијска станица.

Други амерички званичник изјавио је да ће један од дипломата који је био изложен нападу бити принуђен да користи слушни апарат.

Напади су престали, „барем засад“, рекао је исти извор.

Неколико њих је недавно дошло у амбасаду у Хавани, која се поново отворила 2015, када је тадашњи председник САД Барак Обама поново успоставио пуне дипломатске односе с Кубом, рекли су ти званичници.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала