Какве су ти мисли, такав ти је Инстаграм

CC0 / Pixabay / Инстаграм
Инстаграм - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Уколико постављате плаве, тамне или сиве фотографије на Инстаграму то би могао да буде знак да сте клинички депресивни, открило је ново истраживање.

Студија објављена у „ЕПЈ Дејта сајенс џурналу“ открила је да фотографије на Инстаграму, које су замагљене или затамњене или оне које имају слабији интензитета боја, могу да открију да ли се особа бори са менталним проблемима.

Аутори студије, професор Крис Денфорт са универзитета у Вермонту и др Ендру Г. Рис, који ради као инжењер машинског учења у Силиконској долини, прегледали су Инстаграм налоге и податке 166 појединаца и открили су поуздане маркере (показиваче) депресије.

„Статистичке карактеристике су прорачунате након анализирања 43.950 фотографија са Инстаграма, на основу анализе боја, метаподатака и алгоритамске детекције лица“, наводи се у извештају.

 

🍕

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on Aug 7, 2017 at 11:45am PDT

 

Користећи све методе студије, истраживачи су у стању да процене на којим фотографијама се виде знаци депресије.

У обзир нису узимани наслови и коментари, а на основу пиксела сваке фотографије су установили да су тамније, плавље или сивље боје знаци депресије.

 

Hanging out in Maastricht

A post shared by David Hasselhoff (@davidhasselhoff) on Jul 18, 2017 at 1:32am PDT

 

Методологијом којом су се служили су са сигурношћу од 70 одсто идентификовали депресивне људе.

Према студији, доктори медицине у просеку поставе тачну дијагнозу депресије у само 50 одсто случајева.

 

 

„Покушали смо да утврдимо какво понашање људи откривају, а да тога нису свесни“, рекао је професор Денфорт.

Израчунато је да депресивни корисница Инстаграма постављају плаве, тамне и сивље фотографије, без филтера. Те фотографије су имале мало „лајкова“, а у случајевима када је коришћен филтер, углавном је то била црно-бела боја.

Корисници Инстаграма који нису депресивни постављају фотографије које су топле и осветљене.

 

 

„То је потврда нашег концепта који је доказао да са великом тачношћу предвиђа какве су индивидуе које смо проучавали. Да ли би функционисао на било ком просечном кориснику, то не знамо“, рекао је професор Денфорт.

 

 

Рађена су и друга истраживања која су анализирала да ли су друштвене мреже одраз психичког стања корисника и да ли је могуће утврдити да ли је неко депресиван на основу њихових профила на мрежама.

Једна студија је утврдила да је могуће предвидети да ли су мајке склоне постпорођајној депресији на основу садржаја који деле на друштвеним мрежама.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала