Опозиција на северу Сирије тражи контакт са Русијом

© REUTERS / Omar SanadikiРушевине у Алепу, Сирија, 2, фебруар 2017.
Рушевине у Алепу, Сирија, 2, фебруар 2017. - Sputnik Србија
Пратите нас
Наоружане групе на северу Сирије намеравају да ступе у контакт са Русијом како би се организовао састанак на којем би требало да се дефинишу границе у четврте зоне деескалације, рекао је за Спутњик један од команданата Слободне сиријске армије на југу провинције Алеп.
Опозиција Слободна сиријска армија - Sputnik Србија
Договор Русије и сиријске опозиције: Уведена трећа зона деескалације

„Настојимо да преко посредника ступимо у контакт са руском страном да бисмо постигли споразум о зони деескалације у Идлибу и јужним предграђима Алепа. Нас су овластиле групе да говоримо у њихово име“, рекао је он.

Он је истакао да могућност постизања споразума „зависи од састанка са руском страном“.

До данас су формиране три зоне деескалације у Сирији: северно од града Хомс, у области Источне Гуте и на граници Сирије и Јордана.

Командант је додао да је важно да се „Идлиб не претвори у још један Мосул“.

Сергеј Рудској начелник Главне оперативне управе Генералштаба Русије - Sputnik Србија
Русија: Покушаји терориста да осујете помирење у Сирији биће кажњени

„Тамо се налази шест милиона Сиријаца из целе земље. Напад на Идлиб, као и на Мосул, био би срамота за међународну заједницу која је превезла људе у тај регион. Важно је да се реши проблем тако да спасу животи свих тих људи. Ти људи нису Ал Каида, то су наши житељи и они су цивили“, истакао је он.

Према његовим речима, јавна подршка савезу Тахрир ел Шам, у који је ушла терористичка група Нусра фронт, „мања је од нуле“.

„Не знам шта ће они урадити — да ли ће се наоружавати или ће изаћи из Идлиба… Нисмо у контакту са Хејат Тахрир ел Шамом“, истакао је опозиционар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала