Политико: Зашто папа Фрања воли Путина?

© Sputnik / Sergey GuneevПредседник Русије Владимир Путин и римски папа Фрања у Ватикану
Председник Русије Владимир Путин и римски папа Фрања у Ватикану - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин нашао је новог пријатеља и то у човеку мира – папи Фрањи, пише портал Политико.

Како се наводи, све је почело када је одлучено да ватикански секретар, кардинал Пјетро Паролин, отпутује у Москву 20. августа на састанак са патријархом Кирилом.

„Четвородневна посета, прва таква од уласка Крима у састав Русије, нови је корак у покушају да се дође до пријатељства, након што је 2013. године папа упутио отворено писмо Путину у ком је изразио да се противи америчкој војној интервенцији у Сирији“, пише Политико. 

Папа Фрања у Ватикану. - Sputnik Србија
Папа: Узнемирен сам, позивам на дијалог и умереност

У писму је папа затражио дозволу од Путина да се моли за њега и то је вероватно дирнуло руског лидера, наводи се у чланку. 

„То питање, неуобичајено за дипломатска писма, било је препознавање хришћанског у Путину. Он није оклевао, захвалио се папи на писму, а неколико месеци касније се и срео са њим. Разговарали су више од 50 минута, док је папа са Доналдом Трампом, рецимо, причао свега 29 минута“, додаје Политико. 

У тексту се наводи да је видљивост веза Москве са Ватиканом важна за Путина који себе приказује као светионик моралности и традиционалних вредности, за разлику од Европе која је све више секуларна. 

„Пријатељске везе Москве и Ватикана су знак да Кремљ није изолован, иако се налази под санкцијама. Отварање Ватикана помаже руском вођству да развије односе са Италијом, једним од највећих пријатеља у Европској унији“, додаје се. 

Иако се Москва назива и трећим Римом и центром империјалистичког хришћанства, за Римокатоличку цркву су везе са Москвом шанса за успостављање јачег присуства у Русији, после века који је обележен успоном и падом комунизма и атеизма.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала