Зигмар Габријел: Немачка треба да одустане од ђавоље логике

© REUTERS / Hannibal HanschkeЗигмар Габријел, вицеканцелар и министар економије Немачке
Зигмар Габријел, вицеканцелар и министар економије Немачке - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар иностраних послова Немачке и лидера Социјалдемократске партије Немачке Зигмар Габријел навео је у тексту за лист „Рејнишен пост“ да страхује од тога да ће немачка канцеларка Ангела Меркел након парламентарних избора у тој земљи кренути путем увећања војних расхода, у складу са захтевом америчког председника Доналда Трампа.
Сигмар Габријел - Sputnik Србија
Габријел: Русија мења политички курс — са Кине на Европу

„Морамо се ослободити ђавоље логике да наоружање ствара безбедност. То је размишљање људи као што је председник САД Доналд Трамп. Размишљање које жели да наметне својим партнерима у НАТО-у. Нажалост, бојим се да Ангела Меркел после избора намерава да учини управо то. Да троши милијарде на оружје да би се допала Доналду Трампу. То падање на колена нема ничег заједничког са Социјалдемократском партијом Немачке“, изјавио је Габријел. 

Током предизборне кампање Трамп је говорио да је НАТО застарела организација, што је узнемирило чланице Алијансе. Он је рекао да је неправедно што Американци дају много више новца за НАТО него било која друга земља. 

Меркелова сматра да Немачка треба да поштује своје обавезе када је реч о повећању војних трошкова. 

Зигмар Габријел је изјавио и да је ситуација у вези с Кримом и на истоку Украјине веома негативно утицала на поверење с Русијом.

Министар спољних послова Немачке Зигмар Габријел на конференцији за медије у Берлину - Sputnik Србија
Габријел: Заштитићемо се од америчке политике санкција

„Исправно је што је НАТО реаговао на то… Али ако будемо деловали следећи само логику застрашивања, доприносићемо ескалацији. Не смемо да седимо скрштених руку и да посматрамо како европска архитектура безбедности полако прети да се претвори у рушевине отписаних, прекинутих и застарелих споразума. Морамо да се заједно потрудимо у сфери контроле наоружања. То ће бити корисно и Европљанима и Русима“, изјавио је он.

Према речима министра, то с једне стране подразумева свеобухватно ресетовање у области контроле над конвенционалним наоружањем, као и над „традиционалним наоружањем у Европи“, а одговорност за то треба да сноси и Русија.

С друге стране, потребно је појачати европске норме у области контроле нуклеарног оружја, додао је Габрије.

Шеф немачке дипломатије је додао да дугорочни циљ треба да буде повлачење из Европе преосталог тактичког нуклеарног наоружања. То је, међутим, могуће постићи само уколико буде постигнут суштински напредак у области разоружавања у целини, додао је министар. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала