Налепи ли се на намирницу етикета „суперхране“ или „здраве намирнице“, продаја ће порасти за бар 50 одсто, што је доказ трендова у прехрамбеној индустрији и жеље људи да једу наводно што здравије, органске и квалитетније намирнице.
Међутим, ако заиста желите здравије да се храните, ове три здраве намирнице требало би да избаците из своје кухиње заувек.
1. Пшеничне пахуљице
Често спомињане као најбољи могући избор за доручак, савезник здравља и витке линије, пшеничне пахуљице су далеко од тога за шта се рекламирају.
У индустријској производњи укус пшеничних пахуљица додатно се појачава додавањем соли и многих такозваних Е-додатака, који су заправо натријумове соли.
Прехрамбени стручњаци већ дуже време упозоравају како „мусли“ и „корн флекс“ могу да буду калоријске бомбе због обиља додатог шећера, соли (натријума) и масноћа.
Ако пажљивије прочитате састав производа, установићете да готово све пшеничне пахуљице на полицама супермаркета у просеку садрже од двадесетак до тридесетак грама шећера на 100 грама производа.
Знатно боља алтернатива за доручак су зобене пахуљице и друге необрађене житарице за доручак које се могу кувати или јести сирове с јогуртом, воћем, медом…
2. Хлеб
Бели, црни, с маслинама, са чија семенкама, луком, без глутена. У основи, све што је хлеб је заправо нешто у чему би требало да уживамо ретко, а не свакодневно.
Ради се о томе да је хлеб тажак за варење, обилује трансмасноћама, шећером и сољу, па је као такав најчешћи кривац за пораст холестерола, упале и срчане болести.
Ништа бољи није глутенски хлеб, јер се глутен реално замењује хемикалијама којима се побољшава укус.
Алтернатива? Нереално је очекивати да се хлеб у потпуности избаци из прехране, али треба га свести на најмању могућу меру.
3. Маргарин
За маргарин се тврди да је здрав за срце, снижава холестерол и притисак, помаже код мршављења и побољшава здравље у сваком погледу. Добро звучи, али постоји један проблем — то није истина.
Производи се од биљних уља, која се добијају хемијским процесом одвајања уз помоћ хемијских отапала.
Висока температура у процесу прераде уља уништава у њему витамине и антиоксиданте и настају слободни радикали који могу изазвати велика оштећења у станицама и повећати ризик од рака.
Затим се у процесу хидрогенизације текућа уља мењају уз употребу никла као катализатора, а остаци хемикалија које се користе у преради остају у производу.
Алтернатива? Стари, добри, органски путер, с масноћама које су добре за вас. Наравно, ако сте срчани болесник, то значи уживање у најмањој могућој мери масноћа, па тако и маслаца.
Извор: Експрес