Почеле војне вежбе САД и Јужне Кореје, Сеул упозорава Пјонгјанг да не провоцира

Амерички и јужнокорејски војници током заједничких војних вежби у Похангу у Јужној Кореји
Амерички и јужнокорејски војници током заједничких војних вежби у Похангу у Јужној Кореји - Sputnik Србија
Пратите нас
Јужнокорејски председник Мун Џае Ин изјавио је да власти Северне Кореје не би требало да користе америчко-јужнокорејске војне вежбе као изговор за провокације, саопштила је агенција Јонхап.
Доналд Трамп и Ким Џонг Ун - Sputnik Србија
Пјонгјанг упозорава Вашингтон: Доливате уље на ватру

Лидер Јужне Кореје истакао је да његова земља не покушава да повећа војне тензије на Корејском полуострву.

„То су годишње вежбе одбрамбеног карактера… Ми уопште не настојимо да повећамо тензије на Корејском полуострву“, рекао је председник, преноси агенција.

Сеул и Вашингтон почињу данас заједничку војну вежбу „Улчи чувар слободе“, у којој учествује више десетина хиљада војника, што Пјонгјанг види као веома провокативне припреме за инвазију.

Заједничке војне вежбе снага САД и Јужне Кореје ће трајати до 31. августа.

Северна Кореја је наставила да избегава санкције УН-а и од фебруара је, упркос блокади извоза, генерисала приход од 270 милиона долара, известила је јапанска агенција Кјодо, позивајући се на поверљив извештај Уједињених нација.

Борбена реторика између две земље ескалирала је након што је Пјонгјанг прошлог месеца обавио две пробе интерконтиненталних балистичких ракета, након чега су се САД нашле на домету севернокорејског наоружања, што је резултирало упозорењем америчког председника Доналда Трампа да би Вашингтон могао да оспе „ватру и бес“ на Северну Кореју, пренео је АФП.

Пјонгјанг је потом запретио да ће испалити ракету на америчку територију Гуам, што је касније севернокорејски лидер Ким Џонг Ун одложио, али и упозорио да би то могло да се догоди у зависности од наредног потеза Вашингтона.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала