Нова стратегија за Балкан

© Влада СрбијеПремијерски скуп земаља Западног Балкана у Драчу
Премијерски скуп земаља Западног Балкана у Драчу - Sputnik Србија
Пратите нас
Албански премијер Еди Рама, који је био домаћин данашњег премијерског скупа земаља региона у Драчу, поручио је да је најважније да се о свим проблемима на Балкану разговара на највишем нивоу.

Рама је истакао да је за 10 година извоз земаља Западног Балкана у Европску унију удвостручен, али да се и даље много губи на бирократским процедурама због којих роба чека на границама.

Скуп премијера Западног Балкана - Sputnik Србија
Брнабићева: Чланство у ЕУ стратешко опредељење Србије

„Када би се сабрало све време чекања робе на граници, губимо три милиона година“, рекао је Рама на конференцији за новинаре.

Поновио је да све земље појединачно имају мале економије и да само заједно могу да постану значајне.

Потребна је, такође интензивнија сарадња у борби против криминала јер, како је рекао, криминал нема ни заставу, ни националност, а не познаје ни границе.

Домаћин скупа у Драчу је рекао да су премијери највише времена посветили привредној сарадњи и трговинским баријерама, дигиталној економији и томе како да цео регион буде привлачнији за инвеститоре, али да буде ближе ЕУ.

„На политичком нивоу смо се сагласили о томе и ту постоји пуна синергија“, казао је Рама истакавши да је усвојена агресивна агенда према којој је неопходно убрзати проток робе и побољшати транспортне везе.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала