Узбуна у Токију: Пјонгјанг испалио пројектил који је пролетео преко Јапана

© AP Photo / Shizuo KambayashiСеверна Кореја испалила ракету
Северна Кореја испалила ракету - Sputnik Србија
Пратите нас
Пјонгјанг је лансирао пројектил који је, према наводима јапанских власти, прелетео преко северног Јапана, јавља РТ. Последњи потез Пјонгјанга Токио назива претњом на коју ће оштро реаговати, док Пентагон истиче да испаљена ракета није представљала претњу по Северну Америку.

Јапанске власти активирале су свој упозоравајући систем након што је Северна Кореја рано у уторак испалила неидентификовани пројектил. Севернокорејска ракета прошла је преко јапанске територије око шест сати по локалном времену, преноси Ројтерс. Јапанска војска није покушала да пуца на ракету, али је упозорила људе да предузму мере предострожности.

У међувремену, челници Јужне Кореје рекли су да је Пјонгјанг испалио „пројектил“ у правцу Источног мора у 5 сати и 57 минута по локалном времену, јавља „Јонхап“.

Јужнокорејска агенција је додала да војске САД и Јужне Кореја тренутно анализирају најновије лансирање севернокорејских ракета.

„Изгледало је да та балистичка ракета лети преко наше територије. То је без преседана, озбиљна и тешка претња по нашу нацију“, рекао је генерални секретар Владе Јапана Јошихиде Суга.

Лансирање ракете Хвасон-14 у Северној Кореји - Sputnik Србија
Јапан протестује, САД: Ракета није била претња по нас

Према његовим речима, Јапан протестује због лансирања ракете најјачим терминима и то назива кршењем резолуција УН.

„Јапан ће блиско сарађивати са САД, Јужном Корејом и другим заинтересованим земљама како би се благовремено дао одговарајући одговор“, рекао је Суга.

Пентагон је потврдио да је Северна Кореја испалила ракету која је прелетела Јапан, али и нагласио да она није представљала претњу по Северну Америку.

„Можемо да потврдимо да је ракета, коју је испалила Северна Кореја, прелетела Јапан“, рекао је новинарима портпарол Пентагона, пуковник Роберт Менинг.

Он је додао да америчка војска прикупља додатне информације, пренео је Ројтерс.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала