Хаг чека гаранције да ће Младић да умре

Пратите насTelegramOdyssey
„Никога у Трибуналу не интересује неки мртав Србин. То је оно што морамо да разумемо и полако да радимо на промени нашег имиџа. Знам какви су играчи у Хагу и због тога не верујем у пуштање Младића у Србију“, тврди адвокат Тома Фила.

Дарко Младић, син Ратка Младића, изјавио је за Спутњик да је о могућности да се његов отац убудуће лечи у Србији сазнао из медија, али да већ данас путује у Хаг како би сазнао више детаља о томе.

Како је рекао, његова породица већ дуже време упозорава власти да је здравствено стање Ратка Младића критично и да му је потребна здравствена нега у болничким условима како би му се спасао живот.

Ратко Младић у хашкој судници - Sputnik Србија
САЗНАЈЕМО: Влада захтева од Хага: Младићу је живот угрожен, нужно лечење у Србији!

„Влада то може и надам се да хоће да учини с обзиром да смо ми замолили српске власти да помогну у овом случају. И сам Ратко се писменим путем тим поводом обратио председнику Александру Вучићу. Надамо се да ћемо успети да спасемо генерала“, истакао је Дарко Младић.

Истовремено је и министарка правде Нела Кубуровић потврдила је информацију Спутњика да ће Влада Србије упутити писмо Трибуналу у Хагу у којем ће захтевати да се Ратку Младићу омогуће сви медицински адекватни услови лечења с обзиром да је тешко болестан.

Како је рекла, Министарство ће подржати предлог браниоца да се Ратку Младићу, уколико је то потребно, одреди привремено пуштање на слободу ради лечења у Србији.

С тим у вези ће Влада Србије, као и до сада за сваког свог грађанина, дати Трибуналу потребне гаранције, које се траже у таквим случајевима, у складу са захтевом и законским процедурама, указали су у Министарству правде.

Адвокат Тома Фила, са друге стране, сматра да у теорији јесте могуће да Младић допутује у Србију на лечење, али кад је реч о суду у Хагу, такав сценарио је мало вероватан.

Дарко Младић - Sputnik Србија
Ексклузивно: Шта је Холбрук нудио Ратку Младићу у замену за слободу (видео)

„Они се пре свега боје реакције жртава, јер би то могло да се протумачи као да је Младић послат у Србију где је дочекан као херој, па ће можда и да побегне, или ће лекари на неки начин онемогућити његов повратак у Хаг, а могуће је потезање и питања преосталих радикала које Србија није испоручила. Стога, зашто би веровали српским властима да ће поново испоручити и Младића“, рекао је он за Спутњик.

Према Филиним речима, њима не смета уопште ако Младић буде мртав, с обзиром да су мишљења да он има довољну негу у Хагу, те да је потребно да седи у затвору, а по потреби да оде у болницу на лечење.

„Само ако буду добили гаранције да ће умрети врло брзо, они ће га пустити. Међутим, потребно је имати у виду да су сличну грешку направили када је реч о Војиславу Шешељу, а погрешно су проценили и здравствено стање Горана Хаџића, будући да је преминуо годину дана касније“, додао је.

Када је реч о гаранцијама Владе Србије, Фила каже да оне нису вределе ни за Оливера Ивановића са Косова.

„Немојте да се заносимо да мислимо да имамо велики углед код њих. Ми га немамо. Можда ћемо га једног дана имати, али сада га немамо. Никога не интересује неки мртав Србин. То је оно што морамо да разумемо и полако да радимо на промени имиџа Србије. Знам какви су то играчи и због тога не верујем да је ово могуће“, закључио је Фила.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала