Америка затвара Конзулат Русије у Сан Француску

© Flickr / Tom ArthurЗграда Стејт департмента
Зграда Стејт департмента - Sputnik Србија
Пратите нас
Као одговор на руске мере САД траже да до 2. септембра буду затворени Конзулат Русије у Сан Француску и два руска конзуларна објекта у Вашингтону и Њујорку, саопштила је званична представница Стејт департмента Хедер Наверт.
Застава Руске Федерације на руској амбасади у Вашингтону - Sputnik Србија
Америка тражи затварање трговинских представништава Русије у Вашингтону и Њујорку

„У духу реципроцитета тражимо да руске власти затворе свој Генерални конзулат у Сан Француску и зграде Конзулата у Вашингтону и Њујорку. Затварање треба да буде завршено до 2. септембра“, саопштила је Навертова.

У Вашингтону се надају да ће Русија избећи даље кораке као реакцију на нове санкције и да ће се „кретати ка томе да се постигне циљ оба наша председника — да се побољшају односи између наше две државе и повећа сарадња у областима од узајамног интереса“. 

Притом, према речима званичне представнице Стејт департмента, иако обе државе након акције Вашингтона остају са по три конзулата на територији друге државе, и даље постоји неравнотежа у броју дипломатских и конзуларних одељења.

„Међутим, ми смо одлучили да дозволимо руским властима да задржи неке од својих зграда како би се спречио зачарани круг у нашим односима“, рекла је Навертова.

У америчком спољнополитичком ресору су саопштили да је Вашингтон у потпуности реализовао смањење броја дипломатског особља САД у Русији које је тражила Москва.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Москва припрема одговор на америчке мере

Заменик председника Комитета Државне думе Русије за међународне послове Андреј Климов изјавио је да ће Русија одговорити на затварање Конзулата у Сан Француску. 

„То је грубост. По мом мишљењу, не би било исправно да мирно гледамо на то, да се правимо да се ништа не дешава. Ми имамо снаге, могућности и здраве људе како би формулисали и реализовали реципрочне мере“, изјавио је он.

Руски конзул у Сан Франциску Сергеј Петров рекао је за Спутњик да ће Генерални конзулат деловати у складу са одлуком коју ће донети руско руководство у вези са одлуком Американаца.

„Сада ће Министарство спољних послова одлучити о процедури затварања, о томе где ће људи отићи, и другим стварима“, рекао је он.

Русија је, иначе, имала дипломатску мисију у Сан Франциску од 1852. године, како је наведено на сајту Конзулата.

Владимир Путин - Sputnik Србија
Путин наредио: 755 америчких дипломата да напусти Русију

Конзулат је затворен 1924. године због недостатка финансијских средстава, али је поново отворен 1934. године након што је Вашингтон успоставио дипломатске односе са Совјетским Савезом, напомиње француска агенција.

Подсетимо, број америчких дипломата у Русији смањен је са 755 на 455, чиме је изједначен са бројем руских дипломата у САД.

Поред тога, Русија је америчким дипломатама забранила приступ појединим некретнинама у Москви, а реч је о неколико складишта и једној викендици.

Убрзо затим америчке власти блокирале су рад конзуларних одељења широм Русије када је реч о издавању америчких виза руским грађанима, иако је најављено да ће визе од септембра поново почети да се издају, али само у Москви.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала