Реакције на претрес руских дипломатских мисија: Траже Путина, хакере и Трампове папуче

© REUTERS / Beck DiefenbachРуски конзулат у САД
Руски конзулат у САД - Sputnik Србија
Пратите нас
Стејт департмент је навео разлог претреса у дипломатским представништава Русије у Сан Француску и Вашингтону. Према речима представника америчког спољнополитичког ресора, инспекције су изведене „ради осигурања безбедности“ и „потврде да су руске власти напустиле просторије“.
Зграда трговинског представништва Русије у Вашингтону - Sputnik Србија
Русија: Заузимање Конзулата непријатељски акт Америке — дозовите се памети

Чуђење и разочарење због претреса руских дипломатских мисија у САД изразила је представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова. Она је такође изјавила да се покушај да се понизе дипломате завршио понижењем самих припадника ФБИ који су радили у зградама које је руска страна предала САД.

„Они сада проклињу оне који су их послали на ту понижавајућу циркуску представу светских размера. Жао ми их је. Они су вероватно обични радници који треба да хране породице и плаћају порезе“, написала је Захарова на Фејсбуку.

„Гледам снимке претреса припадника ФБИ руских дипломатских објеката и схватам да је то нека ђавољска комедија, глупа, незаконита, бесмислена. Зашто? Да се покаже моћ америчких специјалних служби? Показали су — све смо видели. Чак је и припаднике ФБИ срамота од тога што се дешава. Кренули су да разбијају катанце и ломе врата? Ми смо љубазан народ — сами отварамо врата, зашто уништавати своју имовину“, додала је она.

„Мислили су да ће напокон моћи да изазову агресију дипломатских радника над којима су се изругивали два дана и последњих неколико година? Они то неће дочекати. Ми не учествујемо у тој игри“, нагласила је Захарова.

Она је уверена да је то што се десило у Сан Француску и Вашингтону само почетак, јер је у „русофобску серију уложено толико новца да декорација може да испадне одлична“.

Медведи, Сноуден и папуче Трампа    

У коментару на снимак један од корисника поставља реторичко питање каква би била реакција међународне јавности када би ФСБ на сличан начин почео да претреса америчко трговинско представништво или амерички конзулат на територији Русије.

Током претреса припадници ФБИ по собама дипломата су тражили ракете, медведе, Едварда Сноудена, руске хакере, мексичке имигранте, па чак и папуче Доналда Трампа, шали се тај корисник.

„Интересантно, шта су тамо тражили? Нуклеарни фитиљ? Руске хакере? Вотку? Мексиканце емигранте? Једноставно не схватам“, приметио је корисник Александар Фролов.

„Они траже мртвог црнца или нуклеарну подморницу. Идиоти тражите у купатилу тамо је подморница са нуклеарном бојевом главом“, посаветовао је полицајце Влфат Имамов.

„Да нису Путина тражили?“, написала је Инга.

„Ни оружја, ни нуклеарног оружја, ни хемијског оружја, ни докумената терористичке пропаганде, ни тајних шпијунских суперкомпјутера, ни ракета са нуклеарном бојевим главама. Руси су све то већ сакрили“, написао је Гиљемо Андлер.

„Стиче се утисак као да су мислили да ће у соби видети самог Осаму бин Ладена или Хитлера“, прокоментарисао је понашање припадника ФБИ Владимир Радина.

„Путин и његова војска хакера су код куће?“, написао је Јевгениј Кучера.

„А Путин и његова војска хакера су код куће?“, нашалио се Јевгеније Качура.

Акт вандализма

Председник Комисије Савета Федерације за информациону политику Алексеј Пушков изјавио је да је потребна оштра реакција руске стране на тај инцидент.

„Бесмислено је негодовати и осуђивати“, написао је Пушков на Твитеру.

Трговински представник Русије у САД Александар Стадник акције америчких власти назвао је „заузимањем руске имовине у иностранству“, нагласивши да је претрес кршење међународних конвенција.

„Ми смо сведоци акта вандализма“, изјавио је Стадник.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала