Алармантан извештај НАТО-а о могућем сукобу с Русијом

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаНАТО
НАТО - Sputnik Србија
Пратите нас
У случају да избије оружани сукоб између Русије и Америке, интервентне снаге САД у Европи не би издржале напад руске војске, јер су неадекватно организоване и опремљене застарелом технологијом, пише „Политко“ анализирајући извештај Пентагона.

Пре свега, то се односи на 173. Вазушно-десантну бригаду која је стационирана у италијанском граду Вићенци, а према плану НАТО-а, требало би да она она себе прими први ударац непријатеља.

„Та бригада, која се сматра бастионом НАТО-а, последњих 15 година непрекидно је премештана, па је сада недовољно оперативна за другачија дејства. Пред притиском руске војске пукла би веома брзо, што би довело до катастрофе“, напомиње „Политико“.

Стејт департмент - Sputnik Србија
Америка и Русија имају у чему да сарађују

Елитна бригада провела је много времена у Ираку и Авганистану, борила се са противником који није располагао модерним наоружањем и није могао да дејствује из ваздуха, те су основни недостаци њене војне спремности неадекватно ПВО наоружање, застарела техника за радио-електронску борбу, као и недостатак маскирне мреже за потребе транспорта и претерано ослањање на сателитске комуникације и ГПС навигационе системе.

Америчке „хамвије“ који су, према мишљењу стручњака, лака мета за руску војску опремљену модерном технологијом, требало би заменити новим возилима, а то се неће скоро догодити, оцењује лист.

У извештају Пентагона, предлаже се да се акценат стави на развој лаких тенкова за извиђање, који би морали да буду опремљени заштитом од руских противоклопних ракета. Међутим, чак и да се већ постојећи прототип брзо развије, до тога да они стигну до 173. бригаде, проћи ће неколико година, а у међувремену ће одбрана морати да се ослони на тешке оклопне јединице. Један од великих изазова у планирању одбране јесу и руски ометачи и друга електронска опрема.

Неки бивши официри који су прочитали извештај Пентагона надају се да ће он бити звоно за узбуну које ће у фокус поново ставити Источну Европу и напетост с Русијом, каже се у тексту који је објавио „Политико“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала