Зашто су Мајке Сребренице повредиле Колинду

© AP Photo / Richard Drew / Колинда Грабар Китаровић
Колинда Грабар Китаровић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић одговорила је Мајкама Сребренице, које су је отвореним писмом позвале да својим изјавама не призива ново зло у региону, истакавши да БиХ и њене грађане не доживљава као претњу Хрватској, али да јој је неприхватљиво поређење њеног политичког деловања са „таквим изјавама које су долазиле из Србије".

Њена прва дужност, поручила је, јесте да штити државне интересе Хрватске и националне интересе хрватског народа и свих њених грађана.

Колинда Грабар Китаровић - Sputnik Србија
Мајке Сребренице: Колинда, била си краљица Балкана, а сада си иста као Срби

У опширном одговору, који у целости преносе хрватски медији, Китаровићева је поручила да је исто тако њена дужност да гради мир и односе сарадње и пријатељства са свим државама, пре свега суседним.

„Нема земље с којом је потребније изграђивати такве односе од Босне и Херцеговине. Можда нема држава у свету које су упућеније једне на другу — историјски, привредно, комуникацијски, културно — као наше две државе. Осим тога, Босна и Херцеговина држава је и домовина и хрватског народа“, навела је хрватска председница и додала:

„Моја брига о његовој добробити, на коју сам се обвезала и својом дужношћу и својим осећајима, али и словом Вашингтонског и Дејтонског споразума, део је жеље за добробити свих народа и грађана Босне и Херцеговине, без обзира на веру и нацију“.

Китаровићева каже да је њено поштовање према Мајкама Сребренице и „невино страдалим ближњима“ уједно и поштовање председнице Републике Хрватске.

„Будући да сте нагласиле како сте ме, у најбољој намери, сматрале и ословљавале ’краљицом Балкана‘, дужна сам одмах да истакнем да се никада нисам тако доживљавала, него сам само и једино председница Републике Хрватске. Ништа више и ништа мање од тога“, навела је Китаровићева.

Изражавајући, како каже, и велико поштовање према исламу, хрватска председница је навела да је сасвим јасно да БиХ и њене грађане не доживљава као претњу Хрватској.

„Стога ми је потпуно неприхватљиво да се моје политичко деловање на било који начин упоређује с таквим изјавама које су долазиле из Србије (…) у периоду (…) који је претходио агресији на БиХ“, навела је Китаровићева.

Уверена је, каже, и да Мајке Сребренице деле њено мишљење да је међународни тероризам и било који екстремизам највећа претња миру у свету и заједничким цивилизацијским вредностима, и да је њихова „заједничка дужност“ да спречавају све оно што њихову „блискост може да умањи или наруши“.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала