Мартиновић: Желимо још ближу сарадњу са Русијом

© Tanjug / ZORAN ZESTICАлександар Мартиновић
Александар Мартиновић - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф посланичке групе Српске напредне странке Александар Мартиновић и саветница у Амбасади Руске Федерације у Београду Аљона Кудрјавцева оценили су данас да постоји обострана жеља двеју држава за још већом сарадњом у области економије и политике, као и на војнобезбедносном и војнотехнолошком плану.

Како је саопштено, Мартиновић је упознао саветницу Кудрјавцеву са уском сарадњом коју је Народна скупштина остварила са руском Думом, и додао да је Посланичка група пријатељства са Русијом најбројнија у скупштини.

Америчка војска - Sputnik Србија
Србија има окупаторску војну базу — где су ту Руси

Мартиновић је изразио и захвалност Русији на подржавању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, као и на подршци коју јој пружа у Савету безбедности. Он је још једном потврдио став да Србија не жели чланство у НАТО-у и да се држи свог принципијелног става када је у питању увођење санкција Русији.

Кудрјавцева се интересовала за унутрашњи дијалог о питању стратегије за Косово и Метохију, који је најављен за јесен, као и о градским изборима који се очекују најкасније до марта наредне године.

Мартиновић је истакао да је интерес Србије да на Косову и Метохији дође до помирења двају народа, али и јачања позиције Срба у покрајини и повратка протераног српског становништва.

Што се тиче предстојећих градских избора, Мартиновић је навео да још није прецизирано када ће бити расписани, али и да је веома битно да Београд настави да се економски развија, наводећи пример пројекта „Београд на води“, на којем су ангажована домаћа предузећа.

На састанку је било речи и о доношењу новог Устава, односно измени садашњег Устава до које ће доћи тек ако се постигне неопходна широка друштвена и политичка сагласност.

Саговорници су разговарали и о увођењу бесцаринске зоне на просторима бивше СФРЈ којом би се релаксирали односи земаља на Западном Балкану и побољшале економске ситуације Републике Србије и околних земаља.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала