Баш као што је то случај са месом и поврћем, постоји безброј начина за спремање јаја — од којих су неки здравији од других.
Нутрициониста Џоел Ферен открио је који је најнездравији начин за спремање јаја.
„Поширање или кување јаја је вероватно најздравији начин њихове припреме, јер у њих не стављате бројне додатке који могу да буду штетни по линију, али и здравље. Једноставно их кувате у води“, тврди он.
Међутим, који је најнездравији начин припреме јаја?
Судећи по Џоелу, то је кајгана, јер постоје бројни рецепти који укључују додавање млека, павлаке и многих других ствари које повећавају број калорија, али и штетних масти у јелу.
Пржена јаја се, по његовом мишљењу, налазе негде у средини — у зависности од тога на чему их спремате.
Џоел предлаже коришћење уља у спреју, или минималне количине уља која се наноси четкицом по тигању, јер људи углавном претерају када га сипају директно из флаше.
Спремање јаја у њиховом изворном облику је, дакле, најбољи начин да у организам унесемо све оно најбоље што имају да нам понуде.
Извор: Аваз