Роботи могу да започну велики рат, али то није ништа шта могу људи

CC0 / Pixabay / Робот
Робот - Sputnik Србија
Пратите нас
Mного je технологија у чијoj примени помажу роботи, који могу бити корисни ако се паметно примењују, каже експерт за роботику на Шефилдском универзитету Ноел Шарки поводом полемике о вештачкој интелигенцији.

Шеф компанија „Спејс икс“ и „Тесла Илон Маск“ је, наиме, изнео претпоставку да би трећи светски рат могао да почне због супарништва између држава које предњаче у развоју вештачке интелигенције. Тако је Маск протумачио речи председника Русије Владимира Путина, који је претходно оценио да ће светом управљати онај ко постане лидер у освајању вештачке интелигенције. Шарки, који је и један од руководилаца Фонда за одговорну роботику, каже да Маскова страховања нису далеко од истине и да роботи заиста могу да ратују, али не сами.

Роботи - Sputnik Србија
Апокалипса сутра: Ни нуклеарна бомба није најгоре што може да задеси планету

— Све зависи од тога како ће их човек користити. Сада се у САД и у Великој Британији, као и у Израелу, воде истраживања новог аутономног оружја на основама вештачке интелигенције, а све то како би ови системи могли сами да одређују циљеве и да убијају без учешћа човека.

Илон Маск сматра да ће једног дана машине пожелети да нас нападну. Погледајте најпаметније алгоритме који постоје на свету. На пример, Гарија Каспарова, светског велемајстора у шаху је победио компјутер. Може се рећи да се то догодило јер је компјутер суперпаметан, али то није тако. С друге стране, компјутер је машина, он не може да скочи и да се радује, он није човек. Компјутеру, односно машини, заиста је свеједно. То је тек програм који шаље компјутеру сигнале и не може као добар пријатељ да вам скува чај. То је програмирани механизам као што је и ваш или мој паметни телефон.

Неке професије ће потпуно нестати када вештачка интелигенција буде још више унапређена. Да ли ћемо се због тога суочити са новим феноменом масовне незапослености?

— Свака аутоматизација и претходни научни прогреси су гасили одређен број радних места, па су се људи преквалификовали или просто нашли други посао. Али у конкретном случају није све тако једноставно. Неквалификовану радну снагу моћи ћемо лако да заменимо, хамбургер ће у „Мекдоналдсу“ моћи да пече робот, очекујемо да ће до краја ове године терет у Великој Британији превозити беспилотни теретни возови.

Терминатор - Sputnik Србија
НАТО би био луд да се не спрема за рат робота

Али појавиће се зато нове професије. Човеку је својствено да развија нове технологије. Вештачка интелигенција узима много послова и радних места онима који су до сада радили у администрацији. Да, гасиће се једна радна места и отварати нова. Осим тога, мењаће се и образовни систем у том погледу, људи ће се квалификовати за нове послове.

Да ли то значи да ћемо живети у хармоничнијем свету?

— Многи се у оквиру УН труде и агитују да дође до усвајања документа који би забранио употребу оружја које не би контролисао човек. Машина може случајно да испровоцира рат. Једна машина направи грешку, као што сви роботи греше, а онда одговор стигне са супарничке стране и ето рата. Уверен сам да ипак роботи могу бити корисни ако би се паметно користили.

Погледајте колико већ сада имамо проблема са животном средином. Постоје роботи који прате топљење леда, роботи који помажу обнављање коралних гребена. Новац је неопходно инвестирати у обнављање животне средине и развој екологије. Постоји много корисних технологија уз чију примену роботи помажу као ефикасни пољопривредници. Све зависи како ће човек употребити техничко-технолошка достигнућа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала