Масти, као сви остали нутријенти, важан су део ланца здравог организма и уравнотежене исхране.
Још једни такви резултати објављени су у медицинском часопису „Ланцет“, а како пише, у истраживању је учествовало 135.000 људи из 18 земаља с разних страна света.
Један део људи био је на исхрани с ограниченим уносом масти, а други на ограниченом уносу угљених хидрата.
Ево шта су закључили:
Кад се неки нутријенти избаце или им се ограничи унос, долази до дисбаланса у прехрани. А он овако утиче на организам.
Група људи која је јела мало масти показала је значајан пораст ризика од дословно свих врста обољења, укључујући и срчани удар и болести срца.
Група која је јела мање угљених хидрата није показала велике порасте ризика. Заправо, нису готово ни порасли…
Масти су тако одједном постале нешто што морамо да једемо. Наравно, постоје здраве и нездраве, али их никако не треба избацити из прехране.
Наиме, како је показало истраживање, масти нам помажу да лакше апсорбујемо витамине и минерале, а потребне су нам и за правилно згрушавање крви.
Зато, од данас једите довољно масти.