Уставни суд Шпаније укинуо каталонски закон

© REUTERS / Albert GeaКаталонија
Каталонија - Sputnik Србија
Пратите нас
Уставни суд Шпаније укинуо је каталонски закон који је представљао правни оквир за успостављање независности, изјавио је извор из суда, што је, како се наводи, било и очекивано с обзиром на то да је прошле седмице суспендован и закон о одржавању референдума у Каталонији, који је био планиран за 1. октобар, преноси Ројтерс.
Каталонска сепаратистичка застава - Sputnik Србија
Влада Каталоније: Власт у Мадриду спроводи опсаду, бранићемо се

Уставни суд је суспендовао оба закона, а судије су разматрале да ли се њима крши Устав из 1978. године. Ти закони су изгласани прошле среде у Парламенту Каталоније. 

Влада Шпаније прогласила је незаконитим одржавање било каквог референдума о независности јер се у Уставу наводи да је „Шпанија недељива“. 

Иначе, хиљаде каталонских сепаратиста окупило се јуче у Барселони тражећи отцепљење тог региона од Шпаније, три недеље пре заказаног референдума о независности који Мадрид забрањује. 

Сепаратисти од 2012. године протестују током Дијаде, националног празника Каталоније којим се обележава пад Барселоне у рату за шпанско наслеђе 1714. године и накнадни губитак регионалних институција и слобода.

Са друге стране, противници независности се жале да тај празник, који припада свим Каталонцима, сепаратисти злоупотребљавају за своје циљеве, а ове године, уочи референдума, чак и више него раније, истичући да је каталонско друштво дубоко подељено по питању независности.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала