Да ли ће продаја Хитлерових гаћа изазвати нове немире у САД (фото)

© AP PhotoНемачки канцелар Адолф Хитлер обраћа се радницима у Лустгартену у Берлину, 1. маја 1936.
Немачки канцелар Адолф Хитлер обраћа се радницима у Лустгартену у Берлину, 1. маја 1936. - Sputnik Србија
Пратите нас
На крилима протеста неонациста и пропагатора доминације беле расе у Шарлтосвилу у Вирџинији, лудило је почело да се шири Америком. Хитлерово доње рубље са монограмом продаје аукцијска кућа „Александер Хисторикал Аукшнс“ у Чесапику у држави Мариланд. Онлајн аукција почиње 13. септембра.

Нацистички диктатор је 1938. године оставио неколико боксерица у аустријском парк-хотелу „Грац“, а очекује се да ће се продати по цени између 4.000 и 5.000 долара. Аустријска породица која управља хотелом чувала је доње рубље деценијама. Унук власника недавно је одлучио да прода боксерице на аукцији.

Немачки канцелар Адолф Хитлер рукује се са младим члановима елитне нацистичке СС јединице 1937. године у Берлину - Sputnik Србија
Шта би нам Хитлер урадио да је победио

Беле пругасте гаће су „као нове“ и описане су као „изненађујуће велике“ — дужине 49 цм, са струком од 99 цм, јер се Хитлер „грозно облачио и носио широку одећу“. На аукцијском списку се такође наводи да се „на вешу налази његов монограм — А. Х. на десној страни шлица“.

Очекује се да ће потписана копија Хитлеровог расистичког манифеста „Мајн Кампф“, аутобиографске књиге која указује да је вођа нацистичке партије постао антисемита, као и на његове еугеничке планове које је касније спроводио, бити продата за чак 20.000 долара.

„Александре Хисторикал Аукшнс“ продаје и Хитлеров глобус, који је амерички војник узео као сувенир из Хитлерове куће у Баварској. Очекује се да ће се глобус продати за око 100.000 долара.

У остале „знаменитости“ Трећег рајха, који се продају на аукцији, спадају Хитлерове чаше за коктел са монограмом, за које се очекује продаја по цени између 750 и 1.000 долара, као и сунцобран који је припадао Хитлеровој супрузи Еви Браун, чија је очекивана цена чак 1.500 долара.

Прошле године, доње рубље Еве Браун, љубичасте боје, британска аукцијска кућа „Филип Серел“ продала је за невероватних 3.828 долара. Очекивало се да ће их продати за око 528 долара.

Председник аукцијске куће Бил Панагопулос наглашава да се предмети неће продавати неподобним купцима.

„Ако би Ричард Спенсер (вођа белих расиста) дошао овде или пробао да купи нешто онлајн, избацио бих га“, рекао је Панагопулос.

Међутим, додао је он, „исти људи који би купили унионистички или конфедерални мач или поштанске маркице заинтересовани су и за ове предмете“.

„Лига против клеветања“, невладина организација из САД, чија је мисија да заустави клеветање јеврејског народа и избори се за правду за све људе на свету, забринута је због продаје предмета који „привлаче погрешан тип људи“.

Заменик директора те организације Кен Јакобсон каже да ће, „неке људе привући ти предмети из добрих историјских разлога“.

„Међутим, забринути смо због оваквих аукција, зато што се после њих екстремни елементи осећају охрабрени“, рекао је Јакобсон. „Морамо се запитати да ли су овом аукцијом охрабрени или не“.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала