Тотални хаос на рајском острву: Харају банде, људи се бране мачетама, туристи беже

© REUTERS / Alvin Baez Свети Мартин
Свети Мартин - Sputnik Србија
Пратите нас
Шест дана након што је ураган „Ирма“ тотално похарао острво Свети Мартин, у том елитном туристичком центру влада безакоње. Један од најразорнијих урагана у историји уништио је 95 одсто острва и проћи ће још много времена док се живот локалних становника врати у нормалу.
Ричард Бренсон - Sputnik Србија
„Ирма“ један приватни рај претворила у пакао (видео, фото)

Очајни туристи су коначно изашли из својих склоништа и надају се да ће што пре побећи са острва који у овим тренуцима изгледа као предложак за неки апокалиптични филм. Пљачкаши и разбојници нападају и краду све што им дође под руку, полиција и војска су толико немоћни да и локални становници на улице излазе са мачетама како би одбранили своју имовину.

Још гора ситуација је на оближњим Девичанским острвима где је из локалног затвора побегло око 40 опасних криминалаца који последњих дана сеју страх и панику. 

© REUTERS / Alvin Baez Становници острва Свети Мартин тек почињу да обнављају живот
Становници острва Свети Мартин тек почињу да обнављају живот - Sputnik Србија
Становници острва Свети Мартин тек почињу да обнављају живот

„Због лопова не спавамо ноћима“, рекао је 48-годишњи становник Светог Мартина Јовани Роке, а праве размере пљачки открио је један војник:

„Имамо интервенцију сваких десет минута!“

На француско-холандско острво су стигле и прве пошиљке хране и воде, али то је проузроковало још већи хаос. Изгладнели људи дословно се туку за сваки комадић хране, а немоћна полиција само стоји и гледа ситуацију која би могла да ескалира у опште нереде.

Туристе хуманитарна помоћ не занима, они желе само да што пре побегну из тог пакла. Аеродром Света Јулијана, иначе светски позната по невероватним прелетима авиона преко плаже, претрпана је људима који траже „превоз“ до своје куће. Иначе, и аеродром је страшно страдао у олуји…

Ричард Бренсон - Sputnik Србија
Све је разорено: „Ирма“ опустошила приватно острво једног од најбогатијих људи света

„Уопште нема хране! Оно мало што је дошло, у секунди је разграбљено. Људи се на улици туку за остатке остатака“, описао је ситуацију становник Светог Мартина Жак Шарбоније.

© REUTERS / Alvin Baez Острво Свети Мартин је једно од најтеже погођених на Карибима
Острво Свети Мартин је једно од најтеже погођених на Карибима - Sputnik Србија
Острво Свети Мартин је једно од најтеже погођених на Карибима

Доминга Техера ради као спремачица у локалној болници, а пошто је ураган затекао на послу, млада девојка је данима остала у склоништу. Новинари „Тајма“ су је ухватили у тренутку када је први пут видела како изгледа њен дом. Села је на пластичну столицу и ухватила се за главу.

„Била сам спремна на то да ми је дом уништен. Међутим, када то видите сопственим очима, онда се потпуно распаднете.“

С обзиром на целу ситуацију, људи на острву су почели да се радују и најмањим стварима које раније нису ни примећивали. На пример, влада велико узбуђење кад поподне задува лагани поветарац који бар мало прочисти прашину са улица. На локалној радио-станици водитељ је славодобитно објавио да је стоматолог отворио ординацију!

На улицама градића поређани су аутомобили и бродови. Неки стоје наопачке, сви су разбијени и неупотребљиви.

„Ово је библијско уништење. Ово је горе него у филмовима катастрофе“, рекао је пензионер Албертус Вилијамс.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала