Свет не може да приушти да САД и Русија буду у свађи

© AP Photo / Khalil SenosiГенерални секретар УН Антонио Гутереш
Генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија
Пратите нас
Свет не може себи да приушти да Сједињене Америчке Државе и Русија буду у свађи, изјавио је генерални секретар УН Антонио Гутереш у интервјуу за Спутњик.
Зграда америчког Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија
САД желе побољшање односа са Русијом

Он је додао да су односи Москве и Вашингтона тренутно „сложени“ и да постоји много проблема.

„Али апсолутно верујем да мир и безбедност у свету у великој мери зависе од могућности те две земље, тих кључних стубова међународне заједнице, да буду у продуктивном дијалогу и постигну међусобно разумевање у бројним областима. Свет не може себи да приушти да такве велике, моћне и важне земље попут САД и Русије буду у свађи“, нагласио је Гутереш.

Он није искључио могућност посете Русији.

„То се може догодити у било којем тренутку“, рекао је он, коментаришући могућност своје посете Русији.

Према његовим речима, између Русије и Уједињених нација постоји тесна сарадња на свим нивоима.

„Русија је увек пружала велику подршку као држава-оснивач Уједињених нација. То је земља која подржава мултилатерални приступ у данашњем свету. Сарадња са Русијом један је од мојих очигледних циљева“, истакао је Гутереш.

Генерални секретар УН о Донбасу:  Уз консензус могуће решење кризе

Гутереш је у интервјуу за Спутњик коментарисао идеју о увођењу мировних снага у Донбас ради заштите мисије ОЕБС-а. Према његовим речима, ако буде постојао консензус, организација ће бити спремна да учини све како би решила украјинску кризу.

Мировне снаге УН (архивска фотографија) - Sputnik Србија
Путин и Меркелова се сложили: Миротворци на читавом Донбасу

„Мислим да ће бити веома важно ако Савет безбедности, иако постоје различити ставови, успе да постигне консензус. УН ће бити спремне да учине све што је могуће за решавање кризе“, рекао је Гутереш уочи почетка седнице Генералне скупштине на високом нивоу.

Он је изјавио да је видео предлоге резолуције о слању мировњака у Украјину, али се преговори о тој идеји одвијају међу државама-чланицама, а генерални секретар се у њих не меша.

„Надам се да ће 15 чланова (Савета безбедности УН) успети да дођу до споразума, а када се то догоди ја ћу, наравно, бити потпуно спреман да обезбедим спровођење одлуке Савета безбедности и да помогнем у решавању кризе“, нагласио је он.

Председник Русије Владимир Путин је прошле недеље изјавио да подржава идеју о слању мировних снага у Украјину, али да њихова улога може да буде само обезбеђивање припадника ОЕБС-а.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала