Америчке обавештајне службе опасније од терориста

© AFP 2023Едвард Сноуден
Едвард Сноуден - Sputnik Србија
Пратите нас
Обавештајне службе користе бојазан од тероризма у своју корист, посебно у сврху масовног надзора, каже Едвард Сноуден. Он верује да ће тероризам представљати много мању опасност у односу на многа друга питања, чак и да се терористички напади попут оног од 11. септембар понављају сваке године.

У ексклузивном интервјуу за немачки ”Шпигл“, познати узбуњивач из НСА, истакао је да иако тероризам „прави проблем“ он служи као „идеалан пример све веће културе страха“, наглашавајући да је „обавештајна заједница то искористила како би спровела нову динамику масовног надзора“.

Владимир Путн и Џорџ Буш - Sputnik Србија
Путин о 11. септембру: Прекинуо сам све и звао Буша, Америка одгајила Бин Ладена

Међутим, како Сноуден каже, „најтрагичнији део“ је то да процес завођења страха терорише сам по себи, да је постао системски у друштву и да нас доводи до тога где смо данас, јер „како другачије објаснили појаву председника Трампа, него као системски губитак рационалности“.

Сноуден истиче да би требало да научимо да се боримо са страхом и да га претворимо у енергију која ће нам помоћи да градимо боље друштво, а не за терорисање и слабљење постојећег друштва.

Познати узбуњивач је додао и да „немамо доказе да програми масовног надзора заустављају терористичке нападе“.

На питање да прокоментарише да ли је изненађен што је БНД надзирао „пријатеље“ попут израелског премијера или америчких циљева, Сноуден је рекао да је не само „изненађен“ већ и „разочаран“, додавши да „све владе желе да имају више моћи када су у питању економска шпијунажа, дипломатска манипулација и политички утицај“.

Сноуден живи у Русији од 2013. године, након што је открио податне НСА о хиљадама тајних докумената у вези са масовним надзором. Он није у могућности да напусти земљу, због страха од екстрадиције Сједињеним Државама које су издале налог за његово хапшење.

Упитан од стране новинара „Шпигла“ да ли је цела акција „вредела“, Сноуден тврди да јесте и да се нада да ће се једног дана вратити у Сједињене Државе, али и да „не може да процени вероватноћу таквог исхода“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала