Туђманов син дао доказе који мењају историју: Муџахедини у БиХ дошли пре почетка рата

© AFP 2023 / SAID KHATIBПрипаднице радикалне исламистичке групе у Појасу Газе
Припаднице радикалне исламистичке групе у Појасу Газе - Sputnik Србија
Пратите нас
Муџахедини су у БиХ дошли, према документима, у фебруару 1992. године, након чега је више од стотину њих добило држављанство БиХ и ове чињенице ће бити тешко оспорити, истакао је Мирослав Туђман.
Застава Босне и Херцеговине испред гомиле ципела и логоа УН испред Бранденбуршке капије у Берлину. - Sputnik Србија
Сребреницу „режирали“ Клинтон и Алија, Холанђани само статисти

Говорећи о односу жртва — џелат током рата у БиХ, које често истиче политичко Сарајево, каже да је то и за муџахедине било оправдање због чега су дошли током рата.

„Политика Алије Изетбеговића од самог почетка била је да је над Бошњацима извршен геноцид, односно да тај геноцид траје од 1878. када је Османско царство било присиљено да напусти БиХ и та теза је грађена на жртви. Реч геноцид се користи већ у извештају Сефера Халиловића и Патриотске лиге у фебруару 1992. године и он назначава какав ће бити карактер рата. Он говори да је геноцидан јер је усмерен против муслимана, односно муслиманског народа. Да је циљ затрти, односно уништити муслимански народ“, истиче Мирослав Туђман.

© AP Photo / JOEL ROBINEАлија Изетбеговић и Фрањо Туђман
Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман - Sputnik Србија
Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман

Он каже да је тезу о Бошњацима као жртвама Алија Изетбеговић поновио и у априлу 1993. године када је најавио да ће се у Сребреници догодити највећи геноцид од Другог светског рата на основу чега је Савет безбједности ту зону ставио под заштиту УН.

Председаваући Председнишва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић - Sputnik Србија
Изетбеговић: Фрањо Туђман је предводио удружени злочиначки подухват

„Последица тога је била да је Савет безбедности донео одлуку о заштићеним зонама, а онда је Изетбеговић, сматрајући да ће УН штити Сребреницу, 7.500 припадника Армије БиХ пребацио из Сребренице у средњу Босну, како би је очистио од Хрвата“, каже Туђман.

Говорећи о мировним плановима за БиХ, Туђман сматра да је Кутиљеров план, који је предвиђао организацију по кантонима, био добро решење, јер би другачије одредио карактер рата у БиХ и вероватно би број жртава и разарања био много мањи.

Мирослав Туђман подсећа да је тај план подржало и тадашње политичко вођства Републике Српске, сматрајући га добром основом за разговоре.

 

Извор: РТРС

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала