Битка за Курдистан: Висока цена референдума - одлагање или не?

© REUTERS / Ako RasheedКурди са заставом Курдистана
Курди са заставом Курдистана - Sputnik Србија
Пратите нас
Курдски лидери проучиће план делегације западних земаља који предвиђа одлагање референдума за независност у тој аутономној области, наводи се у саопшењу курдског председништва.
Израел - Sputnik Србија
Ирански медији: Референдум у Курдистану — покушај Израела да изађе на обалу Еуфрата

Делегација САД, УН и УК састала се данас са председником аутономне области Масудом Барзанијем са предлогом да одложи гласање које је заказано за 25. септембар, преноси Ројтерс.

Делегација је, како се наводи, забринута да би тренутак одржавања референдума могао да поремети акцију коалиције која је покренута против ДАЕШ-а.

Међутим, према писањима локалних медија, неколико сати након тог састанка, Барзани је на скупу одржаном у знак подршке референдуму у Захоу рекао окупљенима да ће се 25. одржати референдум као што је било планирано.

Како је претходно известио АП, Турска је данас упозорила Курде у аутономној области у Ираку да "ће засигурно платити цену" за своју упорност да се одржи референдум о независности крајем овог месеца.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган стиже на самит лидера Г20, који се одржава у Хамбургу - Sputnik Србија
Ердоган: Нећемо допустити стварање курдске државе

Министарство спољних послова Турске издало је саопштење да подржава одлуку парламента Ирака, који је изгласао да је референдум заказан за 25. септембар неуставан.

"Курдски регион би требало да буде свестан да ће засигурно платити цену на инсистирању да се одржи референдум упркос свим нашим пријатељским препорукама", наводи се у саопштењу.

Такође се описује да су све жустрије поруке курдског руководства о независности "алармантне", пренела је америчка агенција.

У Турској живи велики број Курда и упркос блиским везама са аутономним регионом у Ираку, Анкара се противи независности Курдистана.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала