Где су летеле јужнокорејске ракете

© AFP 2023 / Ed JonesВојници Северне Кореје сликају војнике Јужне Кореје и САД на граници
Војници Северне Кореје сликају војнике Јужне Кореје и САД на граници - Sputnik Србија
Пратите нас
Пјонгјанг никада није лансирао ракете у правцу јужног суседа, већ искључиво у правцу Јапанског мора и Тихог океана. Са друге стране, Сеул је данашњим испаљивањем две балистичке ракете поручио да је спреман да пружи отпор и да може да уништи зграду у којој се налази Ким Џонг Ун.

Ново лансирање ракете Северне Кореје је још једна провокација у низу која води ка ескалацији напетости у региону и Кремљ је осуђује, изјавио је портпарол председника Русије Дмитриј Песков. Осуда је стигла и из НАТО-а. Генерални секретар те Алијансе Јенс Столтенберг позвао је на „глобални одговор“ карактеришући лансирање као „немарно кршење резолуција Уједињених нација“. На захтев Вашингтона и Токија, за данас је заказана седница Савета безбедности, али иза затворених врата.

Љубинка Милинчић, Борислав Коркоделовић и Александар Павић - Sputnik Србија
Хоће ли Северна Кореја јести траву, или ће се одрећи атомских амбиција (видео)

Неидентификована ракета испаљена је из четврти Сунан у главном граду Пјонгајнгу, прелетела је преко северног Јапана, а према извештајима јапанског система за узбуњивање, пала је око 2.000 километара источно од Хокаида.

Војска Јужне Кореје саопштила је да је испалила две балистичке ракете као брзи одговор на последњу провокацију севернокорејске војске.

Јевгениј Ким са Института за Далеки исток Руске академије наука каже да то није први пут да Сеул реагује на тај начин.

„Порука је апсолутно јасна: ракета је летела 250 километара — то је растојање до Пјонгјанга. Сеул поручује да је спреман да пружи отпор и да има прецизне ракете које би могле да униште зграду у којој се налази Ким Џонг Ун“, наводи он.

Међутим, како каже, Пјонгјанг никада није лансирао ракете у правцу јужног суседа, већ искључиво у правцу Јапанског мора и Тихог океана.

Севернокорејски војници са ранчевима обележеним симболом нуклеарног оружја (архивска фотографија) - Sputnik Србија
Северна Кореја: Нанећемо највећу патњу САД у историји

„Мислим да понашање Сеула свакако не доприноси релаксацији односа у региону. Није Сеул тај који је створио нуклеарни проблем Северне Кореје и није тај који може да га реши“, истиче Ким.

Према његовим речима, Пјонгјанг неће користити нуклеарно оружје против Јужне Кореје, то јест неће направити први корак, али требало би имати у виду да ће Северна Кореја сигурно реаговати у случају евентуалне агресије.

У међувремену је централни партијски лист Северне Кореје „Родонг синмун“ због новог ракетног тестирања написао да никакав притисак споља неће натерати Пјонгјанг да прекине са развојем нуклеарног оружја и балистичких ракета.

„Ако САД и даље не буду слушале наше искрене савете, самозаштита наше републике ће само јачати“, наводи се у чланку.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала