Приштина бесни због филма Малагурског: Српско наслеђе припада албанском Косову!

© Wikipedia / CrniBombarder!!!Црква Светог Николе у Призрену, разрушена у марту 2004. године
Црква Светог Николе у Призрену, разрушена у марту 2004. године - Sputnik Србија
Пратите нас
Косовска влада изнела је данас низ критика поводом приказивања документарног филма „Косово — моменат у цивилизацији“ у Српском културном центру у Паризу, тврдећи да је његов циљ „присвајање културног и верског наслеђа Косова и њено трансформисање“, пренео је РТК2.
Филм Бориса Малагурског - Sputnik Србија
Премијерно у Паризу: Овације за филм Малагурског о Косову

Косовска влада сматра, како се наводи у саопштењу, да је овај документарни филм „расистички и без преседана“, и да је део „спорне кампање“ против чланства Косова у Унеско, као и да „представља културно наслеђе на Косову као наслеђе Србије“.

Косовска влада, наиме, тврди да су верски и културни објекти на Косову „део наслеђа земље“ и да се не могу отуђити, као и да припадају „држави Косово и њеним грађанима без разлике“.

Косовска влада тврди и да Србија наставља да „врши препреке“ на путу Косова ка међународном признању и чланству у међународним организацијама и да су оне у „супротности са принципима политике добросуседства“.

У саопштењу се наводи и да су напори Косова да буде део међународних организација, укључујући и Унеско, „легитимни“ и да од њих неће одустати.

У Српском културном центру у Паризу у петак увече одржана је премијера филма „Косово — моменат у цивилизацији“, који приказује српску културну баштину на Косову и Метохији као део шире кампање Србије против чланства Косова у Унеску. Премијеру су пратили многобројни представници дипломатских, културних и интелектуалних кругова.

Редитељ филма Борис Малагурски рекоа је да је идеја филма да се прикаже угроженост, али и лепота српске баштине на КиМ.

Канцеларија за КиМ пројектно је подржала снимање овог филма.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала