Курти тражи смену српског министра Рикала

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија
Пратите нас
Посланик Самоопредељења Аљбин Курти сматра да би требало сменити министра пољопривреде Ненада Рикала, представника Српске листе у косовској влади, након што су га његови бивши суседи у Приштини оптужили да је лично умешан у злостављање албанских студената током сукоба 1998. и 1999. године, преносе косовски медији, наводи се у прес-клипингу Унмика.

Курти је на свом налогу на Фејсбуку написао да је „апсурдна и прерана“ изјава косовског премијера Рамуша Харадинаја да је добио уверавања од надлежних безбедносних институција да Рикало није умешан у било каква „погрешна дела“ током сукоба.

Раније је Харадинај изјавио да Рикало неће бити смењен јер за наводне оптужбе да је починио ратне злочине нема доказа.

„Тужилаштво и косовска полиција нису пружили доказе да је Рикало био на било који начин укључен у узнемиравање грађана Косова“, рекао је Харадинај, пренео је портал „Индекс онлајн“.

Рамуш Харадинај - Sputnik Србија
Харадинај: Нема доказа да је Ненад Рикало чинио злочине

Секретар Алијансе за ново Косово Рахим Пацоли затражио је да Харадинај смени министра Рикала, тврдећи да је он починио ратне злочине на Косову и да зато треба да му се суди.

Раније је министар пољопривреде, шумарства и руралног развоја у косовској влади Ненад Рикало одбацио као лажне и злонамерне недавне наводе да је током сукоба 1999. године био ангажован у злостављању Албанаца.

Он је навео да је циљ тих оптужби да дискредитују њега, Српску листу и новоформирану косовску владу.

Како је објављено на сајту косовског министарства пољопривреде, Рикало је навео да је у протеклих 18 година као личност демонстрирао посвећеност помирењу између заједница и мултиетничком друштву.

Он је додао да ни у једном тренутку никада није нанео зло неком косовском Албанцу и да никада није био у сукобу са било којим суседом.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала