Каталонија: Заплењени гласачки листићи за референдум

© AFP 2023 / LLUIS GENEПрипадник каталонске полиције испред конгресне зграде Мобилног света у Барселони
Припадник каталонске полиције испред конгресне зграде Мобилног света у Барселони - Sputnik Србија
Пратите нас
Шпанска полиција запленила је данас у Каталонији више милиона гласачких листића које је требало користити за референдум о независности ове шпанске покрајине, а које је Мадрид забранио, рекао је за АФП извор, који је тражио да остане анониман.

Како је навео, званичници тренутно поново пребројавају листиће, али тврди да би број заплењених гласачких листића у Бигесу, на око 45 километара северно од Барселоне, могао да достигне девет милиона.

Каталонска застава - Sputnik Србија
Може ли се Каталонија одвојити од Шпаније без крви

Заплена листића уследила је када је више хиљада грађана Барселоне данас на улицама, због тога што је у притвору задржано 13 званичника каталонске Владе, док североисточна шпанска регија наставља са припремама за гласање на референдуму, који је заказан за 1. октобар, наводи АФП.

Како је раније пренето, присталице, које се залажу за независност Каталоније, сукобиле су се са шпанском полицијом док су превозиле каталонске званичнике ухапшене у рацијама током дана.

Каталонски лидери, који се залажу за независност те покрајине у којој живи 7,5 милиона становника, а која је дубоко подељена по том питању, на референдуму имају прилику да одговоре на питање: „да ли желите да Каталонија буде независна земља у облику републике?“

Шпански Уставни суд сматра да је референдум за независност Каталоније нелегалан.

 

Танјуг    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала