Бизарно: Британски параолимпијци себи намерно сакатили удове ради медаља и новца

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПротезе параолимпијца на Играма у Рио де Жанеиру
Протезе параолимпијца на Играма у Рио де Жанеиру - Sputnik Србија
Пратите нас
Телевизија Би-Би-Си објавила је резултате новинарске истраге која је показала да су неки британски параолимпијци себи намерно скраћивали ноге да би могли да се такмиче у категорији са слабијом конкуренцијом.
Параолимпијци - Sputnik Србија
Руским параолимпијцима забрањено да иду на ОИ 2018.

Чак се открило да је то била прилично „масовна појава“, упркос томе што су неки британски параолимпијци протестовали и одбијали да се такмиче да не би били део „преварантске шеме“.

Параолимпијци, да би се уопште могли да се такмиче, пролазе обавезне комплексне лекарске прегледе са постављањем дијагнозе. У зависности од дијагнозе, спортисти-инвалиди се разврставају у одређене категорије.

Проблем је што постоји више „дијагноза“ које се уочи међународних такмичења практично не могу ни проверити ни одбацити. И ту се отвара простор за манипулације и корупцију.

Међутим, Британци се нису бавили „штимовањем дијагноза“. Приличан број њих се упустио у смишљено повећавање свог степена инвалидности. 

Ако један параолимпијац нема ногу до половине бутине, а други само стопало — јасно је да је овај други у предности. А победе на такмичењима спортиста-инвалида доносе новац и друштвене привилегије.

Телевизија је саопштила да Међународни параолимпијски комитет (ИПЦ) има информације о тренутној ситуацији. ИПЦ је напоменуо да она повећава ризик од подривања кредибилитета спорта. Новинари су разговарали са спортистима, родитељима и тренерима, који такође верују да је систем доживео неуспех.

Би-Би-Си истиче да су спортисти са ниским степеном инвалидитета активно укључени у спорт да би постали кандидати за награде. Неки спортисти су одлучили да заврше своју каријеру, јер не верују да сви имају једнаке услове.

Британска спринтерка Бети Вудворд изјавила је: „Једна од чланица нашег тима нам даје неправедну предност“, због тренутног „широког“ система разбијања параолимпијских категорија. Вудвордова је у британској репрезентацији освојила бронзу на Параолимпијским играма 2012. у Лондону у штафети 4 × 100 метара. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала