Инцидент у Авганистану: НАТО одговорио екстремистима, али му се покварила ракета

© AP Photo / Massoud HossainiМеђународна мисија у Авганистану
Међународна мисија у Авганистану - Sputnik Србија
Пратите нас
Ваздушни напад САД у Авганистану однео је и неколико цивилних живота, саопштила је мисија „Одлучна подршка“, коју предводи НАТО.

У саопштењу се наводи да је ваздушни удар затражен као подршка авганистанским специјалним јединицама, које су водиле борбу са нападачима на кабулски аеродром, али да је због грешке на ракети дошло и до цивилних жртава. Саопштење није пружило више детаља о томе како се инцидент догодио, преноси Ројтерс.

Џејмс Матис стиже у Ирак - Sputnik Србија
Матис и Столтенберг слетели у Авганистан, пала ракета близу аеродрома

Најмање пет цивила рањено је у ракетном нападу у близини међународног аеродрома у Кабулу који се догодио у време посете америчког министра одбране Џејмса Матиса авганистанској престоници.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Наџиб Даниш је изјавио да је ракета пала у близини једне куће, и да је том приликом рањено пет особа, међу којима најмање једна жена. Матис је, како је пренела агенција АП, овај напад назвао злочином.

Одговорност за напад су, према извештајима агенција, преузели и талибани и ДАЕШ. Талибани су на друштвеним мрежама објавили да је Матисов авион био мета испаљених ракета, пренео је АФП. Ројтерс је јавио да је ДАЕШ преузео одговорност.

Како је објавила новинска агенција те екстремистичке организације Амак, у нападу су коришћене ракете СПГ-9 и минобацачи.

Британска агенција напомиње да се Матис у време напада није налазио у близини аеродрома.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала