„Српски посланици су за мене Косовари српског говорног подручја“

© AP Photo / Visar KryeziuБеџет Пацоли
Беџет Пацоли - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова у косовској влади Беџет Пацоли је током посете Бриселу изјавио да је оптимиста када је дијалог Београда и Приштине у питању.
Предизборни скуп Српске листе у Грачаници - Sputnik Србија
Српска листа демантује: Нисмо уз Харадинаја

„Мој циљ је што боља сарадња Косова са регионом, а поготово са Србијом“, рекао је Пацоли за Танјуг.

Пацоли је први члан нове косовске владе који се састао са званичницима ЕУ у Бриселу, а после разговора са комесаром за преговоре о проширењу Јоханесом Ханом рекао је да је оптимиста када је реч о наставку дијалога са Београдом.

„Ја сам велики оптимиста, јер је господин Вучић отворио неколико могућности. Ми морамо да користимо сваку добру ствар, да је узмемо, простудирамо, ставимо на сто и да радимо на томе. Ја сам то захтевао одавно и увек сам био свестан да само искрени дијалог може да помири тај крај. Бићу најсрећнији човек ако се једног дана тај крај помири. Ми смо живели некада заједно и живот мора да продужи тако“, одговорио је Пацоли на питање како види наставак дијалога Београда и Приштине.

Такозвани косовски министар спољних послова је оценио да је нова косовска влада динамична и да добро сарађује и ради, а истакао је да је мултиетничност њена посебна предност њена.

„Посланици српске заједнице, ја их називам ’Косовари српског говорног подручја‘, знају јако добро да они морају да раде све за добробит своје заједнице. Нормално је да ћемо сарађивати и у границама могућности радити све да се њихово присуство у парламенту и влади Косова оправда код њихових гласача“, рекао је Пацоли.

На питање какав је план нове косовске владе када је реч о формирању војске Косова, Пацоли је одговори да „нема ванредних ситуација“, да ће „све бити добро“ и да је он у Брисел дошао како би се упознао са званичницима ЕУ и како би их прво саслушао, а онда дејствовао.

„Влада ће се концентрисати на економске реформе. Наш циљ је да до краја следеће године имамо економски раст већи од пет одсто. То утиче на добробит народа и квалитетнији живот“, рекао је Пацоли.

Он је додао и да је његов лични циљ економски раст од 10 одсто на Косову.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала