Каталонци окупирали школе уочи референдума

© REUTERS / Albert GeaЉуди се окупљају у школи у Барселони
Људи се окупљају у школи у Барселони - Sputnik Србија
Пратите нас
Присталице независности Каталоније „окупирале“ су данас неколико школа у Барселони, које су одређене да буду бирачка места на спорном референдуму о независности те шпанске покрајине, јавља АФП.
Трактори на протесту у Каталонији - Sputnik Србија
Кренули трактори из Каталоније

Како наводи новинар с лица места те француске агенције, они су окупирали школе како би обезбедили да се референдум одржи. 

Према наводима новинара, окупиране су две школе у центру Барселоне. 

С друге стране, додаје агенција, „платформа школа отворених за референдум“ објавила је на Твитеру фотографије неколико „окупираних бирачких места“. 

Више од 2.300 гласачких места спремно је за референдум о независности у Каталонији, који ће се одржати у недељу, саопштила је раније данас регионална влада Каталоније.

Портпарол Владе Жорди Турул рекао је новинарима да ће у Каталонији бити 2.315 гласачких места, а да ће упркос притисцима централне шпанске владе у Мадриду, око 7.200 људи бити укључено у одржавање референдума заказаног за 1. октобар.

Непозната особа бацила је раније данас запаљиву направу на станицу шпанске полиције у Игуалади, на 50 километара од Барселоне, након што је полиција у том месту запленила гласачке листиће и кутије и најавила да ће у недељу спречити одржавање референдума о независности у Каталонији.

Хина преноси да је полиција објавила да је направа бачена ноћас на зграду у Игуалади и да нема материјалне штете нити повређених.

Шпанска полиција саопштила је јуче да је запленила више од шест милиона гласачких листића и коверата, као и 100 гласачких кутија у Игуалади у оквиру настојања званичног Мадрида да блокира забрањени референдум о независности Каталоније, пренео је АФП.

Наведено је да су гласачки листићи најновији у низу многих предмета које је полиција запленила у акцији спречавања одржавања референдума о независности североисточног шпанског региона Каталоније који је заказан за 1. октобар. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала