Чанак сутра у Барселони, на згради странке истакао заставу Каталоније

© Tanjug, JAROSLAV PAPПредседник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак (С) гласао је данас нешто после 12 сати на бирачком месту број 197 у средњој сколи "Доситеј Обрадовић" у Сувоборској улици број 6 у Новом Саду //
Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак (С) гласао је данас нешто после 12 сати на бирачком месту број 197 у средњој сколи Доситеј Обрадовић у Сувоборској улици број 6 у Новом Саду // - Sputnik Србија
Пратите нас
На седишту ЛСВ-а у Новом Саду истакнуте су заставе Каталоније уочи најављеног референдума о независности те шпанске покрајине, а лидер Ненад Чанак каже да је то учињено у знак солидарности са грађанима чије право на референдум оспорава централна власт у Мадриду. Чанак је у писаној изјави за Танјуг навео да ће сутра бити у Барселони.
Каталонска сепаратистичка застава - Sputnik Србија
Да ли ће независна Каталонија бити одржива

„Ми не тврдимо да Каталонија има право да распише референдум са темом независности, али каталонске власти имају право да распишу референдум као такав. Другим речима, грађани Каталоније морају имати право да се референдумски изјашњавају и то изјашњавање мора остати у оквирима Устава Шпаније“, каже Чанак. 

Ако би, сматра Чанак, референдум показао да је већина грађана за независност Каталоније, потребно је кренути у јавну расправу унутар Шпаније о промени Устава. 

„Онемогућити грађане да изнесу своје мишљење је врхунски израз недемократичности. ЛСВ позива власти у Мадриду да Шпанија, као земља ЕУ, не чини ништа чиме би нарушила људска и грађанска права Каталонаца“, рекао је Чанак. 

Управо зато, каже, сутра ће бити у Барселони како би се, наводи, и лично уверио да ће каталонски референдум бити победа људских права. 

„Надам се да Шпанија, као чланица ЕУ, неће нанети мрљу образу ЕУ“, рекао је лидер ЛСВ-а. 


Танјуг
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала