Из прве руке: Шта Ангела Меркел мисли о Србији и Вучићу

© REUTERS / Hannibal HanschkeНемачка канцеларка Ангела Меркел
Немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је за „Ало!” да охрабрује председника Србије Александра Вучића да настави пут економских реформи и реформи правне државе, док српској премијерки Ани Брнабић поручује да је јачање владавине права, као и нормализација односа са Косовом, важан показатељ у напорима да се Србија приближи ЕУ.
Немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Русије Владимир Путин на заједничкој конференцији за медије у Сочију - Sputnik Србија
Путин честитао Меркеловој победу на изборима

Упитана какав ће, након недавно одржаних парламентарних избора на којима су њени демохришћани освојили највише гласова, бити став нове немачке владе према Србији, Меркелова је одговорила да пошто преговори о формирању нове владе још нису започети, није у могућности да детаљно одговори на ово питање.

На питање шта се може очекивати од односа Немачке и Србије, Меркелова је казала да је „ту је иста ствар као што је и рекла у марту након састанка са председником Србије Александром Вучићем“.

„Немачка и Србија су две пријатељске земље, које су врло испреплетане. У Немачкој живи 400.000 Срба. Ми смо један од најважнијих трговинских партнера у Србији. Истовремено, директна немачка улагања износила су 1,3 милијарде евра. Данас можемо рећи да 370 компанија са немачким учешћем у Србији запошљава више од 25.000 запослених“, рекла је немачка канцеларка.

Она је навела да Немачка „жели да ова сарадња буде додатно ојачана и развијена“.

„Такође је добро што је председник Александар Вучић последњих неколико година покренуо и спроводи велике реформе, које су утрле пут за већу економску ефикасност и боље окружење за економска улагања. Желела бих да охрабрим Александра Вучића да настави свој пут и у реформама правне државе, јер је то и сада фокус приступних преговора“, поручила је Меркелова у интервјуу за „Ало!“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала