ФСБ идентификовала организаторе позива о лажним бомбама

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаПрипадници обезбеђења стоје у кордону у центру Санкт Петербурга. Оперативне службе проверавају дојаве о подметнутим бомбама у зградама у центру града.
Припадници обезбеђења стоје у кордону у центру Санкт Петербурга. Оперативне службе проверавају дојаве о подметнутим бомбама у зградама у центру града. - Sputnik Србија
Пратите нас
ФСБ је идентификовала четири Руса који су, уз помоћ ИП телефоније, организовали позиве о лажним бомбама у 50 региона Русије, саопштио је директор Федералне службе безбедности (ФСБ) Александар Бортњиков.
Припадници полиције у тржном центру у Санкт Петербургу проверавају дојаву о постављеној бомби - Sputnik Србија
Нови облик хало-тероризма у Русији: Импулси откуцали милионе евра

„Утврдили смо, мада то није било лако извести, да су то грађани Русије и то дефинитивно могу да кажем“, рекао је Бортњиков.

„То је четворо људи који се сада налазе у иностранству. Они имају саучеснике који се налазе на територији земље. Тражимо их заједно са нашим (страним) партнерима“, рекао је директор ФСБ.

Према његовим речима, потешкоћа је била у томе што су они „користили ИП телефонију и било је тешко одредити локацију.

„То признајемо не само ми, већ и наши партнери са којима тренутно радимо. Постоје техничке ствари које отежавају рад, тим пре што су позиви долазили са територије друге државе.“ 

Талас анонимних позива о „минирању“ разних административних и пословних зграда трајао је више дана у Русији. Врхунац се догодио 12. и 13. септембра. Неке од претњи су биле стигле до Москве, у престоници су се тицале 50 објеката, пре свега железничких станица и великих трговачких центара, а евакуисано је 40.200 особа. У та два дана је у читавој земљи због анонимних позива са претњама за више од 420 предмета евакуисано преко 130.000 људи. Припадници полиције испитали су све објекте, а претње од експлозије нису потврђене.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала