Тројица ухапшена — спремали „нови 11. септембар“ у Њујорку

© AP Photo / Louis LanzanoАгенти ФБИ у Њујорку
Агенти ФБИ у Њујорку - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство правде САД саопштило је да је уз помоћ тајног агента ФБИ осујећен план напада у име ДАЕШ-а на Њујорк, који је укључивао бомбашки напад на Тајмс сквер и метро, а један од тројице ухапшених акцију је најављивао као "нови 11. септембар".

Би-Би-Си наводи да је ухапшен један мушкарац у САД и по један у Пакистану и на Филипинима. Њих тројица су користили апликације за слање порука како би испланирали напад.

Даеш, терористи - Sputnik Србија
Руска војска: Из америчке „црне рупе“ испадају терористи као мрави

Напад је спречен прошле године уз помоћ тајног агента ФБИ који се претварао да је симпатизер ДАЕШ-а и комуницирао са тројицом осумњичених, а детаљи овог плана објављени су јуче.

Полиција је објавила оптужбе против 19-годишњег Абдулрахмана ел Банасавија, канадског држављана приведеног у Њујорку, 19-годишњег Тале Харуна, америчког држављана који живи у Пакистану и 37-годишњег Расела Салика са Филипина.

Наводи се да је Банасави ухапшен у мају 2016. године, а у октобру исте године признао је кривицу по седам тачака оптужнице у вези са тероризмом и чека пресуду.

Харун је ухапшен у Пакистану у септембру 2016, док је Салик ухапшен на Филипинима у априлу ове године и обојица ће бити испоручена САД.

„Планирани напади су укључивали детонирање бомби на Тајмс скверу и у метроу у Њујорку, као и пуцњаве на цивиле на концертима“, саопштено је из америчког Министарства правде САД.

Наводи се да су њих тројица планирала извођење напада током муслиманског светог месеца рамазана 2016. године, инспирисани исламистичким нападима у концертној сали „Батаклан“ у Паризу и на метро у Бриселу.


Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала