Нејт пред вратима Њу Орлеанса, већ 25 жртава у Америци

© REUTERS / STAFFОлуја, САД
Олуја, САД - Sputnik Србија
Пратите нас
Власти Њу Орлеанса евакуисале су неке грађане уочи налета тропске олује „Нејт“, која је већ однела 25 живота у Централној Америци.

„Нејт“ би требало да постане ураган категорије један, када буде ударио америчку обалу у Мексичком заливу, а евакуисани су грађани који живе изван система заштитних бедема.

„’Нејт‘ је на нашем прагу или ће бити ускоро“, рекао је градоначелник Њу Орлеанса Мич Ландрију, преноси Ројтерс.

Највећа претња од ове олује није киша, већ су то јаки ветрови и олујни налети од 1,8 до 2,7 метара, рекао је градоначелник.

„Прошли смо ово много пута. Нема места паници“, рекао је Ландрију.

Ураган Марија - Sputnik Србија
Ураган „Ли“ и тропска олуја „Марија“ јуре ка Великој Британији

Тропска олуја „Нејт“ однела је најмање 25 живота у Централној Америци, док је хиљаде људи расељено због обилних падавина, током којих је изваљено и дрвеће, а путеви су претворени у реке, саопштили су званичници.

Највише жртава било је у Никарагви, где је погинуло 11 особа, а седам их се води као нестало према наводима потпредседнице те државе Росарио Муриљо.

Она додаје да је око 800 особа евакуисано, а 600 домова поплављено, док је 14 заједница изоловано због кише која већ данима непрестано пада, преноси АФП.

Последице удара „Ирме“ на Флориди - Sputnik Србија
Нови ураган прети Америци — на мети Флорида

Званичници Костарике саопштили су да је осам особа изгубило живот у клизиштима и због падајућег дрвећа, укључујући и трогодишњу девојчицу и два никарагванска фармера.

Најмање 17 особа се води као нестало. 

Костарика је прогласила ванредно стање, а више од 5.000 људи се налази у склоништима након што су били приморани да напусте своје домове. Издато је и упозорење за могуће залутале крокодиле.

Неке платформе за вађење нафте и гаса у Мексичком заливу су такође евакуисане пред налетом олује.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала