Упозорење стручњака: У Европу стиже велика најезда паука

© Фото : PixabayПаук
Паук - Sputnik Србија
Пратите нас
Са доласком хладнијег времена, пауци траже своја склоништа у нашим домовима, а у Европи их никад није било више. У последњих 150 година у Европи се настанило 87 нових врста паука, а њихов број ће убрзано расти због јачања светске трговине, наводи се у студији Универзитета у Берну.
Паук - Sputnik Србија
Инвазија црних паукова на Ирак опаснија од ДАЕШ-а

Врсте које долазе из Азије све су веће

Нова врста паука у Европу стиже сваке две године, а ускоро ће то бити сваке године, истичу истраживачи са Института за зоологију, а преноси „Пинком“. У студији се наводи да су „увезене врсте“, пре свега оне које потичу из Азије, често веће од аутохтоних.

„Еволуција климе у Европи ствара услове живота који све више одговарају суптропским врстама паука, због чега постоји опасност од доласка отровних врста“, упозорио је професор зоологије Волфганг Нентвиг.

Киша паукова, Аустралија - Sputnik Србија
Киша паукова у Аустралији (видео)

Са једне стране, пауке је добро имати јер хватају разне инсекте, али често нам делују претеће док освајају ћошкове наших просторија својим мрежама.

Гадни, али корисни

Страх од паука или арахнофобија једна је од најучесталијих људских фобија, а истраживања показују да се око 15 одсто људи ужасава те животиње. Они се нас не боје, а попут већине хладнокрвних животиња, привлаче их топли људски домови. Иако их се многи плаше, пауци су неопходни за живот на Земљи јер једу инсекте који би могли да униште усеве. Такође, њихов отров се користи у фармацеутској индустрији.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала