Ултиматум Мадрида Барселони: Чекамо вас до 16. октобра

© Flickr / Freddy FamПанорама Мадрида, Шпанија
Панорама Мадрида, Шпанија - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада Шпаније је затражила од каталонског председника Карлеса Пучдемона да до понедељка 16. октобра објасни да ли је проглашена независност Каталоније, преноси шпанска агенција „Ефе“.
Spanish Prime Minister Mariano Rajoy speaks during a motion of no confidence debate in parliament in Madrid, Spain, June 13, 2017 - Sputnik Србија
Рахој: Шпанија се неће распасти, независна Каталонија је бајка

Уколико Пуџдемон потврди да је прогласио независност, добиће три дана да такву „одлуку исправи“.

Ако се то не догоди, биће покренут Члан 155 Устава, наводи Ројтерс.

Шпански премијер Маријано Рахој је рекао да је Мадрид од Владе Каталоније затражио да „потврди да ли је прогласила независност“, поменувши „намерно изазвану конфузију која је јуче настала“.

„Одговор који буде дао Карлес Пуџдемон ће утицати на будућа дешавања. У његовој је моћи да се врати на пут легалности“, казао је Рахој.

Шпански премијер је истакао да су каталонски лидери искористили своју уставну позицију и покренули „веома опасан напад на институције и, још горе, друштвену сагласност“.

„Оно што ових дана проживљавамо нема никакве везе са политичким неслагањима са којима се свакодневно суочавају у демократским земљама и цивилизованим друштвима. Овде је реч о довођењу у питање основа на којима се демократско друштво заснива“, додао је Рахој.

Карлес Пуџдемон потписује декларацију о независности Каталоније - Sputnik Србија
Председник Каталоније потписао декларацију о независности

Рахој је претходно, у телевизијском обраћању, затражио од каталонског лидера Карлеса Пуџдемона да разјасни да ли је прогласио независност или није пре него што Влада буде у прилици да примени било коју меру према Члану 155 Устава Шпаније.

Члан 155 Устава Шпаније овлашћује Владу да прибегне свим мерама потребним да се очува интегритет државе. 

Тај члан је најекстремнија мера којој може да прибегне Влада шпаније уколико једна аутономна регија прогласи независност. У политичким круговима тај члан називају и „нуклеарна опција“, а бивши министар спољних послова Хозе Мануел Гарсија га је назвао „атомском бомбом“.

Иначе, та мера у Шпанији још никада није увођена.

Пуџдемон је синоћ изјавио да прихвата „мандат народа“ за отцепљење од Шпаније, али је од Парламента Каталоније затражио да ту одлуку суспендује, како би се дало више времена за преговоре са Мадридом.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала