Мадрид пита Каталонију: Да ли сте прогласили независност?

© AP Photo / Paul WhiteМаријано Рахој
Маријано Рахој - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Шпаније Маријано Рахој изјавио је да је Влада званично упитала Каталонију да ли је прогласила своју независност, након што је каталонски лидер Карлес Пуџдемон одржао свој први говор након спорног референдума који је одржан 1. октобра.
Карлес Пуџдемон потписује декларацију о независности Каталоније - Sputnik Србија
Председник Каталоније потписао декларацију о независности

„Влада ће од Владе Каталоније затражити да објасни да ли је проглашена независност“, рекао је премијер.

Према његовим речима, „овај захтев потребан је због ступања на снагу Члана 155 Устава“. „На овај начин желимо да пружимо сигурност грађанима“, додао је Рахој.

„Одговор каталонског председника одредиће будуће догађаје у наредним данима“, додао је Рахој. Показивањем воље да се поштује закон би се „завршио период нестабилности. То је оно што сви желе и очекују. Хитно је потребно да се ситуација смири“, додао је он.

Пуџдемон је у среду изјавио да милиони Каталонаца сматрају да регион треба да постане суверена држава, али је додао да је Барселона спремна да суспендује ефекат декларације о независности да би наставила преговоре са Мадридом. Пуџдемон је изјавио да прихвата мандат да ту шпанску покрајину прогласи независном и позвао је читав свет на одговорност. У наставку говора Пуџдемон је рекао да ће формална одлука о проглашењу независности бити одложена.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала