Позитиван извештај: НАТО почео да хвали Србију

Јенс Столтеберг са НАТО војницима у Орзисзу, у Пољској
Јенс Столтеберг са НАТО војницима у Орзисзу, у Пољској - Sputnik Србија
Пратите нас
На састанку Комитета за економију и безбедност Парламентарне скупштине НАТО-а у Букурешту, одржаном од 7. до 10. октобра, извештај о Западном Балкану, где је посебно поглавље посвећено стању у Србији, усвојен је једногласно, а наша земља је похваљена.

За разлику од досадашњих извештаја, наша земља је у том документу похваљена и о њој се говори афирмативно, истакао је за „Политику“ посланик Српске напредне странке и члан делегације Скупштине Србије при НАТО-у Владимир Ђукановић.

Бригадни генерал шеф НАТО-а у Србији Чезаре Маринели - Sputnik Србија
Шеф Канцеларије НАТО-а: Поштујемо избор Србије, али...

На пролећном заседању у Тбилисију британски парламентарац Ричард Бенион написао је једнострани извештај у којем је Србију означио као реметилачки фактор на Балкану и главног кривца за шумове на дипломатским везама Београда и Приштине. Српска делегација је дала бројне примедбе на тај документ, а у Букурешту је о томе говорио и шеф наше делегације Драган Шормаз.

„На седници која је била посвећена Западном Балкану, само је говорио Шормаз, који је изнео конкретне примедбе и све што је рекао је прихваћено и унето у коначан финални текст тог извештаја, који је усвојен на јесењем заседању. Једина смо земља која је похваљена апсолутно за одлично ангажовање, сарадњу, економију, док су остале земље са Балкана претрпеле велику критику“, каже Ђукановић.

Шеф делегације Драган Шормаз је такође задовољан што нико на његово излагање није реаговао „нападом“, супротстављањем.

„Ћутали су. Овде сам десет година и никада нису ћутали, а ово је био први пут. Значи да сви размишљају о тој теми што је по мом мишљењу такође корак напред“, рекао је Шормаз.

Ђукановић подсећа да Србија нема право гласа, јер није чланица НАТО-а, али тврди да се став Србије доста уважава.

НАТО - Sputnik Србија
Нови предлог НАТО резолуције — Србија више није главни узрок напетости у региону?

„На Србију гледају као на једног веома поузданог партнера у смислу те сарадње. Можемо да будемо веома задовољни овим извештајем који се односи на Србију“, додао је Ђукановић.

Каже да је у центру пажње заседања Парламентарне скупштине НАТО-а у Букурешту била наводна претња коју представља Русија, а оно што је њега изненадило је да Кину и Северну Кореју готово нико није поменуо.

Чак су твитови америчког председника Доналда Трампа били критикованији.

„На заседању смо могли да чујемо да ће се главна битка између НАТО-а и Русије водити у хибридном рату и у њега улажу огромна средства, јер сматрају да је опасна, како су рекли, пропаганда Кремља. НАТО је већ направио три посебна обавештајна центра за одбрану од хибридног рата и имали су војну вежбу. Посебна пажња биће посвећена електронским медијима, али и друштвеним мрежама. Према речима генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, Алијанса ће убудуће базирати одбрану од твитова до тенкова“, истиче Ђукановић.

Ђукановић каже да су неки парламентарци отишли толико далеко да су питали домаћине у Румунији да ли је Руска Федерација утицала на резултате парламентарних избора у овој земљи, а да су највеће критике на рачун Трампа упутили парламентарци из Канаде, уз прећутну сагласност америчке делегације.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала