00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:00
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Сензационално откриће које ће искоренити гојазност

CC0 / / Дијета, сендвич
Дијета, сендвич - Sputnik Србија
Пратите нас
Људске мождане ћелије које контролишу апетит откривене су први пут током истраживања научника са Универзитета Ворвик.

У интервјуу за Спутњик професор Николас Дејл, главни аутор истраживања, нагласио је важност открића које нам може помоћи да контролишемо своју телесну масу.

Дебљина - Sputnik Србија
Нећете веровати шта нас гоји више и од брзе хране

Дејл је рекао да су ћелије познате као „таниситис“ пронађене „у самом центру мозга“ и да су заиста јединствене зато што детектују амино-киселине у храни и јављају мозгу да смо сити.

Он је додао да је почео истраживање пре око десет година, а да је недавно његов тим открио улогу рецептора укуса.

„Ово откриће (можданих таниситис ћелија) је веома важно због њихове улоге у одређивању колико глад осећамо“, рекао је он.

„У практичном смислу, може се рећи да је то прилично значајно, јер је све више и више гојазних људи у Великој Британији који имају проблеме са контролом телесне масе“, рекао је Дејл.

Због тога, „свака помоћ коју им можемо пружити путем биолошки формираног механизма може истински да побољша квалитет њихових живота“.

Дијета (илустрација) - Sputnik Србија
Дијете једу мозак

У том смислу, упозорио је на дугорочне последице проблема гојазности.

„Чак и скроман вишак килограма генерално је јако лош по ваше здравље. Зато је много важно очување идеалне телесне масе вежбањем, уместо дијетама“, истакао је Дејл.

Амино-киселине, познате као аргинин и лизин, могу се наћи у храни — пилетини, шљивама и бадемима.

Научници Универзитета Ворвик дошли су до овог открића тако што су додали одређене количине концентрата аргина и лизина у мождане ћелије.

Амино-киселине су детектоване рецепторима укуса и затим премештене у део мозга који контролише апетит и телесну масу.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала