Спутњик на лицу места: Почиње расплет случаја „Сименсових“ турбина на Криму

© AFP 2023 / CHRISTOF STACHE Путоказ испред улаза у "Сименсову" фабрику у Нирнбергу
Путоказ испред улаза у Сименсову фабрику у Нирнбергу - Sputnik Србија
Пратите нас
Компанија „Технопромекспорт“ најавила је противтужбу арбитражном суду у Москви, у којем ће захтевати да се споразум о испоруци турбина између „Сименс технологије гасних турбина" и „Технопромекспорт“ делимично поништи, јавио је дописник Спутњика из суднице.
Централна филијала компаније Сименс у Москви - Sputnik Србија
Суд одбио да стави забрану на турбине на Криму на захтев „Сименса“

„Тражимо да се неважећим прогласе тачке… споразума од 10. марта 2015. године“, рекао је представник „Технопромекспорта“. Садржај тачака није био објављен на заседању.

Суд је објавио паузу од пола сата да би се представници „Сименса“ упознали са документима које је поднео „Технопромекспорт“.

Немачки концерн „Сименс“ саопштио је почетком септембра да су четири његове турбине које су биле намењене за пројекат у Тамању испоручене на Крим незаконито. Због тога је компанија предложила да се уговор анулира, а турбине откупе. „Сименс“ намерава и да прекине споразум са руским компанијама и обустави испоруке по уговорима који су на снази у фирмама које контролише држава.

Истовремено, „Технопромекспорт“, који делује у својству тужени по тужби, истиче да су турбине купљене на секундарном тржишту и прошле озбиљну преправку уз помоћ руске технологије. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала