Интерпол: Џихадисти се враћају у Босну

© REUTERSГрафит Исламске државе у Босни
Графит Исламске државе у Босни - Sputnik Србија
Пратите нас
Јирген Шток, генерални секретар Интерпола, изјавио је у Сарајеву да се због повратка џихадиста и њиховог пораза у Ираку и Сирији мења међународна и безбедносна ситуација, што захтева од свих да боље сарађују и размењују податке.

Он је на конференцији за новинаре, након састанка са Драганом Мектићем, министром безбедности БиХ, и са директорима полицијских агенција у БиХ, рекао да су претње од међународног тероризма, организованог и сајбер криминала веће него раније на међународном нивоу.

Хапшење исламиста, Босна - Sputnik Србија
ДАЕШ прешао Дрину: Муџахедини од Дејтона чекају напад на Србе

„Много су комплексне и ниједна земља није у ситуацији да се сама избори са тим претњама. Јединице за спровођење закона, полицијске агенције, због терористичких претњи и напада који се дешавају у свим деловима света, заиста су у ситуацији да треба користити успостављене мреже полицијских агенција. И из те перспективе желим да похвалим БиХ и централну улогу коју су полицијске снаге из ове земље имали у заједничким операцијама, посебно када је у питању илегална трговина ватреним оружјем“, рекао је Шток.

Он је истакао да су сви гранични прелази БиХ прикључени на Интерполов систем, што им омогућава приступ свим базама података.

Мектић је рекао да је са Штоком разговарао о проширењу сарадње између БиХ и Интерпола и о потреби да БиХ упути свог официра у седиште ове организације.

„Упознао сам секретара шта су то кључни безбедносни изазови унутар БиХ и на неки начин сам позитивно изненађен како је Интерпол врло брзо реаговао у неким институцијама, посебно када је у питању борба против радикализма и тероризма“, рекао је Мектић, пренеле су бањалучке „Независне новине“.

Упозорио је, каже, да ће се сада, након пораза ДАЕШ-а, један број оних који су ратовали са ДАЕШ-ом враћати у Европу, па и у БиХ.

„И мислим да ћемо и на том плану добијати од Интерпола одређене анализе и податке“, рекао је Мектић.

 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала