Краљ пацова: Џиновски глодар шокирао свет (фото)

CC0 / / Пацов
Пацов - Sputnik Србија
Пратите нас
Последњих година, инвазија пацова није више вест у Шведској, али сама величина „Гуливера међу пацовима“ ухваћеног у Гетеборгу неизбежно је пробудила пажњу Швеђана.

У последње време, пацови се хране огромним количинама органског отпада кога бацају становници великих градова у Шведској, што је велики проблем и у другом граду Гетеборгу. Поједини примерци нарастајуће пацовске популације понекад постају гротескна, превелика чудовишта, попут недавно фотографисаног.

Фотографију, која је постала сензација на интернету, снимила је чуварка паркинга Мартина Густафсон, која је открила грдосију. Према њеним речима, она и њен колега су видели две птице које се бију око нечега. Кад су се приближили, шокирали су се призором мртвог, огромног пацова. Били су згрожени.

​Пацов је пронађен у близини казина „Космопол“ у центру Гетеборга. Мартина каже да толики пацови нису редак призор.

„Израсли су у нешто застрашујуће, делимично због тога што копају свугде, али и зато што су људи почели да бацају кућно ђубре у наше канте. Виђамо и људе из ресторана како бацају остатке хране, тако да није чудно да пацови све више расту“, рекла је Мартина Густафсон шведском дневнику „Експресен“.

Лов на пацова - Sputnik Србија
Ухвати ме ако можеш: Да ли су за лов на пацова довољни мачка и мотка

Густафсонова каже да је једном видела још већег пацова како једе у канти за ђубре испред хамбургернице.

„Реп му се заглавио, био је толико дебео да није могао изаћи из канте. Морала сам да отворим поклопац, и он је побегао“, рекла је она.

Хакан Ристранд из међународне компаније за контролу штеточина „Антицимекс“ био је шокиран фотографијом која кружи друштвеним мрежама. Експерт за пацове Јан Јунгерстам сматра да би то могао да буде огромни водени пацов.

„Запањио сам се, али је истовремено било тешко поверовати у то. Не кажем да је слика лажна, али створење изгледа још веће због начина на који је усликана фотографија“, рекао је Хакан Ристранд за СВТ.

Шведска породица Бенгтсон Корсас из града Солна стекла је 2014. националну славу након што су ухватили 39,5 центиметара дугог пацова, који је успео да „оглође“ тунел из подрума до куће, кроз дрво и бетон, као и да преживи клопку за пацове.

Упркос томе, Ристранд је признао да је број пацова нагло порастао у последњој деценији, између осталог и захваљујући навикама његових земљака.

„Храњење птица је велики проблем, посебно су проблематични људи који бацају пакете хране за птице или семенке сунцокрета. Пацови се хватају за остатке“, тврди Ристранд.

У међувремену, пораст броја урбаних пацова забележен је у нордијским земљама. У 2013. години „Антицимекс“ спровео је 30.350 санитарних акција против пацова и од тада је њихов број повећан за 67 одсто, јавља СВТ.

Пацови су познати као преносници бројних зараза, а приписују им се заслуге за доношење „црне куге“ у Европу у 14. веку, са кинеских трговачких бродова, иако је та теза недавно ревидирана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала