Немирна ноћ на „мајдану“: Сузавац, туча... (видео)

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаДемонстрације испред Врховне раде
Демонстрације испред Врховне раде - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Украјине Петро Порошенко одбио је да прими организаторе митинга испред зграде Врховне раде у Кијеву због састава делегације, саопштио је шеф посланичког клуба странке „Блок Петра Порошенка“ Артур Герасимов.
Протест у Кијеву - Sputnik Србија
Хоће ли Украјина злоупотребити побуну у Кијеву

Састанак је тражио члан „Блока Петра Порошенка“ Мустафа Најем, али је украјински председник био против преговора са посланицима Сергејем Лавченком и Светланом Залишчук.

„Моје лично мишљење је да када у државну установу долазе људи који незаконито прелазе границу, улазе људи који су палили бакље испред Врховне раде док су тамо била деца, то је недопустиво“, рекао је Герашченко.

Синоћ је дошло до туче између демонстраната и полиције која је трајала неколико минута. Полиција је употребила сузавац и ухапсила 11 особа. Туча је почела након што су полицајци покушали да врате штитове које су им демонстранти отели дан раније, саопштио је начелник кијевске полиције Андреј Кришченко.

„Дошло је до неколико туча између демонстраната и полиције. Узрок је био то што су у уторак демонстранти украли специјална средства националној гарди — штитове, око 80 комада, а разбијен је и службени аутобус… Са њима су вођени преговори са захтевом да та имовина буде враћена, покренут је кривични процес по тачки закона ’групна крађа‘“, изјавио је Кришченко телевизији „112 Украјина“.

Према његовим речима, активисти су планирали да искористе штитове приликом кретања по центру престонице. Одбили су да их врате, због чега је полиција применила силу, с они који су јој се супротставили били су ухапшени.

Од 17. октобра се испред Раде одржава масовни протест који су организовале бројне украјинске политичке снаге, укључујући и партију бившег председника Грузије, бившег гувернера Одешке области Михаила Сакашвилија, Покрет нових снага. Демонстранти захтевају укидање посланичког имунитета, стварање антикорупцијског суда и измену изборног законодавства. Неки учесници митинга објавили су да намеравају да „остану колико год је потребно, чак и ноћу“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала